Biogas kan direct naar cv-ketel in BioNet

Casper op 4 juni 2013 | 3 minuten leestijd
Waarom zou je biogas eerst moeten opwerken tot aardgaskwaliteit als je het ook direct kunt verstoken? Dat is het uitgangspunt van BioNet, een proefinstallatie van Liander en ATAG Verwarming bij de grote industriële waterzuivering in Eerbeek, die op 30 mei officieel zal worden geopend.
 
De waterzuivering behandelt het afvalwater van drie Eerbeekse papierfabrieken en produceert daarbij methaanhoudend biogas. Liander leidt nu een deel van dat gas naar een klein mengstation, waarmee het kan schakelen tussen het biogas uit de waterzuivering en het zuiverder aardgas 
uit het gasnet. Hiermee test het bedrijf of speciale centrale­verwarmingsketels van ATAG, die door specifieke aanpassingen in de regeltechniek ook op biogas kunnen draaien, die switch succesvol kunnen maken.
 
Netbeheerder Liander en ketelbouwer ATAG willen met dit project een stapje dichter komen tot het grootschalige gebruik van biogas als duurzaam alternatief voor aardgas. Hierbij wordt vaak als probleem opgevoerd dat de verbrandingswaarde van biogas sterk varieert, terwijl het beter gedefinieerde aardgas juist een vaste verbrandingswaarde heeft. Het idee van BioNet is dat de apparatuur zich aanpast aan het gas in plaats van andersom. De multigasketel van ATAG bepaalt met behulp van sensoren de gaskwaliteit op basis van de hoeveelheid lucht die wordt aangezogen in combinatie met de temperatuur van de vlam. Daarop wordt automatisch de gasklep voor het aanzuigen van lucht bijgestuurd om de verbranding optimaal te laten verlopen.
 
‘Het zet de manier van denken over gaskwaliteit op zijn kop. De gasindustrie is gewend om exact vast te leggen waar het aardgas allemaal aan moet voldoen. Vervolgens wordt de apparatuur, zoals een cv-ketel, geoptimaliseerd om dit gas te kunnen verbranden. Bij BioNet draaien we het probleem om’, aldus een woordvoerder van Liander.
 
Overigens kan het biogas niet helemaal zonder voorbehandeling worden gebruikt. Het moet eerst van de ergste verontreinigingen worden ontdaan. ‘Vooral waterstofsulfide zou de apparatuur flink aantasten. Wij hebben hier een biologische ontzwavelingsbehandeling om dat eruit te halen’, aldus Oscar Niers, hoofd techniek bij Industriewater Eerbeek.