​Binnenklimaat scholen vaak slecht ondanks investeringen

Casper op 7 april 2016 | 3 minuten leestijd
Het is dramatisch gesteld met de binnenklimaat op honderden Nederlandse scholen. Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. De krant meldt dat de scholen vaak voor tonnen hebben geïnvesteerd in hightech-ventilatiesystemen die uiteindelijk niet goed blijken te werken. Hierdoor zitten de scholen in slecht geventileerde klaslokalen.

In veel gevallen worden filters en batterijen niet op tijd vervangen of worden storingen niet opgelost waardoor het ventilatiesysteem niet meer werkt. Ook het geluid dat sommige ventilatiesystemen maakt, zorgt frequent voor problemen en deze worden door docenten uitgezet. 

Te weinig kennis

Het probleem zit hem voor een groot gedeelte in de onwetendheid van de scholenmedewerkers. Zij hebben geen idee hoe ze het systeem moeten bedienen en beheren. Ondanks dat veel scholen dus over technische geavanceerde ventilatiesystemen beschikken, is dit alleen voor de sier geïnstalleerd terwijl het juist voor scholieren van essentieel belang is dat zij in een goed geventileerde gebouw hebben om de schoolprestaties te bevorderen.

Amsterdam

Om die reden gaat de gemeente Amsterdam in de komende tijd in veel scholen de binnenklimaat aanpakken. In de komende drie jaar wil Amsterdam tien miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Daarbij zullen ook schoolbesturen hun steentje bijdragen. Zij stellen samen 1,5 miljoen euro beschikbaar. Amsterdam wil graag betere omstandigheden voor scholieren en docenten te verbeteren met als doel: ziekteverzuim omlaag, concentratievermogen omhoog.

Subsidie

De overheid heeft veel scholen geholpen met het verlenen van subsidie. In 2009 stak het vierde kabinet van Balkenende tientallen miljoenen euro’s in het verbeteren van het binnenklimaat op scholen. Enerzijds om bedrijven van werk te voorzien en uiteraard om de scholen frisser te maken. In totaal werd er voor 71 miljoen aan ventilatiesystemen aangelegd. Weggegooid geld zo lijkt het. Wim Lengkeek van de PO Raad, die de basisscholen vertegenwoordigt, liet aan het AD weten de keuzes van de scholen niet altijd te begrijpen. “Er wordt gekozen op basis van geld, niet op kwaliteit. Daardoor werken de systemen niet naar behoren.”

Onderhoudskosten

Doordat er niet altijd met het hart wordt gekozen, lopen de kosten in veel gevallen hoog op. Goedkopere systemen zijn vaak duurder in het gebruik doordat het onderhoud veel duurder uitvalt. Bij het aanschaffen helpt de overheid, door middel van subsidie, de onderhoudskosten zijn voor de scholen die dat niet altijd kunnen opbrengen.