Er zijn veel manieren om kennis op te doen. Lezen, beurzen bezoeken, webinars volgen, en ga zo maar door. Er is waarschijnlijk geen installateur te vinden die zijn kennis op één manier vergaart. Iedere installateur combineert de verschillende bronnen naar eigen inzicht en behoefte.
Bladen en beurzen
Vakbladen worden nog steeds goed gelezen. Er zijn tijdschriften die een brede scoop hebben, en tijdschriften die de elektrotechnische of juist de werktuigbouwkundige kant van de installatietechniek belichten. En er zijn ook vakbladen die zich beperken tot een onderdeel van die branche zoals koude- en luchtbehandeling, sanitair, warmtepompen, verlichting of domotica. Door een abonnement te nemen op een vakblad, weet je zeker dat je iedere maand een portie informatie krijgt. Veel tijdschriften hebben zowel een papieren exemplaar als een online versie. De informatie op de site is zeker voor nieuwsitems een goede aanvulling, omdat daar snel geschakeld kan worden.
Beursbezoek is ook een manier om kennis op te doen. Ook beurzen zijn er van algemeen (techniek, bouw) tot specialistisch (beveiliging & (brand)veiligheid, AV en elektronische systeemintegratie, watertechnologie). Het leuke van een beurs is dat alles zicht- en tastbaar is en dat de leveranciers hun producten ter plekke demonstreren. Voor veel installateurs is een beursbezoek een leuk en nuttig uitstapje, waarbij ze relaties ontmoeten, informatie uitwisselen en kennis opdoen.
Online bronnen en social media
Veel kennisorganisaties, opleiders, leveranciers en groothandels presenteren zichzelf uitgebreid online. Ze verzorgen webinars, hebben een kennisbank, beantwoorden vragen via een chatsessie, en bieden allerlei instructiefilmpjes aan. Lid of klant zijn, hoeft vaak niet eens.
Er is onvoorstelbaar veel informatie voorhanden via internet, zeker als je verder kijkt dan alleen de Nederlandse sites. Het is interessant om te zien wat er in andere landen gebeurt op het gebied van de installatietechniek.
Een ‘live’ beurs vindt maar eens per jaar of nog minder frequent plaats. Daarom zijn er op internet platforms gecreëerd die de functie van een beurs hebben, maar dan 24/7 en het hele jaar door. Zoals Installatieprofs.nl; de site waar je dit artikel op leest. Je vindt er productnieuws, achtergrondinformatie en je kunt in contact komen met leveranciers. Alleen voor de kop koffie of het biertje moet je zelf zorgen.
Kennisinstituten en brancheverenigingen
Wie niet alleen passief kennis tot zich wil nemen, kan ervoor kiezen om er actief mee bezig te gaan. Bijvoorbeeld door een cursus of opleiding te doen. Dat gaat iets verder dan ‘bij blijven’, vaak kan de kennis die bij een kennis- of opleidingsinstituut is opgedaan direct in de praktijk worden gebracht. Misschien wil je je werkgebied verbreden en ga je een cursus doen op een voor jouw nieuw terrein. Of misschien wil je je specialiseren en ga je een opleiding doen waarmee je de diepte in gaat. Afhankelijk van de aard en het niveau van de cursus of opleiding, krijg je aan het eind ervan een getuigschrift, diploma, titel of certificering.
VR-bril en nano-technologie
Veel ‘techneuten’ zijn nieuwsgierig, zeker als het gaat om gadgets en nieuwe ontwikkelingen. Wie voorop wil lopen, gaat zelf op zoek naar nieuws en naar kennis. Hoe kun je een VR-bril inzetten bij het repareren van een storing in een HR-ketel? Zijn infrarood panelen met nanotechnologie het alternatief voor de gasketel? Hoe installeer ik een laadpaal? Zomaar wat vraagstukken die nu actueel zijn. Wie op de hoogte is, heeft een voorsprong. Met kennis kun je je eigen werk beter uitvoeren, én heb je een grotere meerwaarde voor je klanten.