Bewoners Gorinchem leveren elkaar energie via blockchain

Erik op 27 augustus 2018 | 3 minuten leestijd
Saldering van zonnestroom is een heikel onderwerp en al jarenlang een rijke bron van discussie. De salderingsregeling houdt over een paar jaar op te bestaan. De vervangende regeling wordt financieel minder aantrekkelijk. Netbeheerder Stedin, technologiebedrijf ABB en softwarehuis Enervalis experimenteren in Gorinchem dit najaar met een alternatief: lokaal opgewekte stroom uit zonnepanelen verkopen via blockchain.

Lokale energiehandel via de blockchain. In Gorinchem kan een kleine groep bewoners van de wijk Hoog Dalem hiermee de elektriciteit uit hun zonnepanelen verkopen aan de eigen buurtbewoners, zonder tussenkomst van een energieleverancier. De eerste voorbereidingen van de proef die dit najaar start, zijn getroffen. ABB levert de benodigde apparatuur om de lokale energiemarkt op te zetten. De huishoudens verhandelen hun energie via de EWF Blockchain waar alle transacties worden geregistreerd. Enervalis levert het slimme besturingssysteem voor de bewoners, maakt de blockchainkoppeling en creëert de transacties.

Kleinschalige pilot

Veertien huishoudens nemen eraan deel. De woningen van de Gorcumers die gaan meedoen met de proef zijn al voorzien van een slim energiesysteem. Dat stuurt onder meer apparaten in huis aan op momenten die het meest gunstig zijn. Bijvoorbeeld midden op de dag, wanneer de zonnepanelen op het dak een flinke opbrengst hebben. De woningen hebben een accu in hun meterkast, waarin een overschot aan energie wordt opgeslagen. Die wordt benut wanneer de zonnepanelen onvoldoende energie leveren. Deze accu’s zullen overigens nog worden vervangen door typen met een grotere capaciteit, vertelt Stedin-woordvoerder Koen de Lange.

Minder energie naar het netwerk

De verwachting is dat bij de proef de bewoners minder energie zullen leveren aan het reguliere netwerk. Netwerkbeheerder Stedin probeert het aanbod in goede banen te leiden, evenals de vraag.

De Lange: ‘Met deze pilot onderzoeken we of deze vorm van een lokale markt een geschikt alternatief is voor de huidige salderingsregeling waarbij de energieleverancier de stroomopbrengst van de zonnepanelen verrekent met het stroomverbruik. Wij denken dat blockchaintechnologie een belangrijke rol in de toekomst speelt en we willen kennis en ervaring opdoen om dit in de eigen organisatie toe te passen.’

Op de jaarrekening verrekent het energiebedrijf de stroom die zonnepanelen opbrengen met de stroom de klant heeft verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Stedin, ABB en Enervalis hebben gekozen voor de pilot in Hoog Dalem omdat zij hier eerder met succes pilotprojecten hebben uitgevoerd met energiesystemen van de toekomst. Vandaar de naam van het project: Hoog Dalem 2.0.

Blauwdruk voor systeem

Het project is begonnen met een white paper, waarin Stedin met Energy21 de blauwdruk legde voor dit systeem. Het unieke van dit project is volgens De Lange dan ook dat er zoveel partijen en systemen samenkomen om het energiesysteem van de toekomst te testen. In de white paper wordt gekozen voor een ‘consortium blockchain’, dat minder intensief is en beter is te reguleren. Ander voordeel is dat het schaalbaar is en kan worden toegepast binnen het bestaande, landelijke marktmodel. 

Gerelateerde artikelen