Betrouwbare datakabels voorwaarde voor succesvolle eHealth

Erik op 8 maart 2016 | 3 minuten leestijd
Dankzij eHealth-toepassingen is veel zorgtechnologie zowel binnen als buiten zorginstellingen voorhanden. Patiënten kunnen hierdoor steeds vaker de regie nemen over hun eigen zorg. Snelle en betrouwbare dataverbindingen zijn hierbij essentieel. Maar welke kabels passen het beste bij een bepaalde omgeving of toepassing? Draka biedt hulp.

De term eHealth staat voor technologie die wordt gebruikt om op afstand bepaalde zorgtaken te kunnen organiseren, zoals digitale communicatie tussen arts en patiënt en digitale oplossingen ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid. Het is gebaseerd op bewezen technologieën, waaronder domotica, sensoren, beeldverwerking en cloudtoepassingen.

Smartphone

eHealth-toepassingen werken vaak op computers of smartphones, al dan niet met een specifiek verlengstuk om bijvoorbeeld de bloeddruk te meten of een hartfilmpje te maken. Deze gegevens kunnen vervolgens direct worden gedeeld met een arts. De arts kan dan op afstand een diagnose stellen, zonder dat de patiënt langs hoeft te komen.

Naast eHealth-toepassingen voor op de smartphone en computer, is er ook specifieke apparatuur beschikbaar. Denk hierbij aan een audiosysteem gekoppeld aan het internet dat automatisch de dokter belt wanneer je dat vraagt. Dit soort toepassingen is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Er zijn dus diverse eHealth-toepassingen op de markt voor preventie, onderzoek en monitoring van de gezondheid.

Betrouwbare snelle verbinding

De zorg profiteert echter pas volledig van deze technologie wanneer er een betrouwbare verbinding met voldoende bandbreedte beschikbaar is. Het is namelijk van belang dat de gegevens over iemands gezondheid snel en veilig bij de betreffende arts terechtkomen. Hoogwaardige datakabels bieden de zekerheid dat data veilig wordt verzonden en zijn hierbij dus van groot belang.

Voldoende transmissiecapaciteit is een levensbehoefte voor een zorginstelling. Een storingsvrije kabelinfrastructuur is hierbij een must. De nieuwste koper datakabels kunnen snelheden van wel 10 Gb per seconde halen. Glasvezeltechnologie biedt in dit kader ook oplossingen door de hoge datasnelheid die door middel van glasvezel bereikt kan worden.

Selectiehulp

Om er zeker van te zijn dat de juiste datakabel wordt gekozen, heeft Draka de selectiehulp datakabels opgesteld. Deze geeft een helder overzicht van de meest geschikte kabels voor een bepaalde omgeving of toepassing. Ook de technische gegevens per kabeltype zijn hierin opgenomen, waaronder het type afscherming, de geleider, de maximale datasnelheid, de diameter en de storingsongevoeligheid. De selectiehulp is een praktisch hulpmiddel voor het selecteren van de juiste datakabel.

Gerelateerde artikelen