Betonmengsel blijkt ideaal voor hogetemperatuuropslag

Erik op 5 november 2018 | 3 minuten leestijd
Het Noorse energieopslagbedrijf Energynest en de Italiaanse energieproducent Enel werken in het Rotterdamse industrie- en havengebied Europoort samen aan een Thermal Energy Battery (TEB). Deze batterij kan tot 450 °C warmte opslaan, deze warmte snel weer afgeven en kent bovendien nauwelijks energieverliezen.

Sinds 2011 is het Noorse Energynest bezig met opslagontwikkelingen voor warmte. Het product dat nu gemaakt wordt in de Rotterdamse haven, de TEB of warmtebatterij, is zo groot als een zeecontainer. De TEB bestaat uit een aantal gerecyclede stalen pijpen die warm worden gehouden door een speciaal vloeibaar betonmengsel. Niet toevallig is als locatie voor de productie van de warmtebatterij gekozen voor betonbedrijf Mebin in de Europoort.

Hogetemperatuuropslag

Mebin ontwikkelde een speciaal soort betonmengsel met een hoge thermische geleidbaarheid en warmtecapaciteit. Het systeem kan warmte tot 450 °C opslaan. De stalen pijpen worden eerst verwarmd door restwarmte vanuit de industrie en door middel van de heatcrete (de naam voor het speciale betonmengsel) worden de pijpen warm gehouden. De thermische capaciteit van één batterij is 1,5 MWh. Afgifte van de warmte kan heel snel gebeuren, of juist heel langdurig, al naar gelang de vraag.

Volgens Walter Speelman, product manager bij Mebin, is al langer bekend dat beton de eigenschap heeft warmte vast te houden, maar kon dat slechts tot 70 °C à 80 °C. Nu kan dat met een veel hogere temperatuur. Over de manier waarop Mebin dat voor elkaar krijgt, zwijgt de mortelproducent.

Energiemultinational Enel is van oorsprong een Italiaanse bedrijf en geïnteresseerd in de technologie. Rotterdam wordt vooral gezien als gunstige locatie vanwege de mogelijkheid om de batterijen te vervoeren van en naar de haven.

Woordvoerder van Energynest, Martin Jendrischik, laat weten dat de warmtebatterij kan worden verscheept in een zeecontainer zodat de thermische energie kan worden verplaatst naar andere landen, waar het gebruikt kan worden in de industrie. Aangezien Enel oorspronkelijk een Italiaanse energieproducent en -leverancier is, is het volgens Jendrischik waarschijnlijk dat de eerste thermische energie wordt verplaatst vanuit Rotterdam naar Italië of Spanje om daar toegepast te worden.

Nauwelijks warmteverlies

Volgens Mebin is er nauwelijks warmteverlies bij het omzetten van warmte naar de batterij en weer terug. Dat maakt het interessant voor industriële bedrijven. Mebin gebruikt zelf hoegenaamd geen warmte. Het betonmengsel houdt de warmte zo goed vast omdat het bedrijf heeft ontdekt hoe het warmte kan onttrekken aan beton. Normaal gesproken gaat beton kapot wanneer het snel van hoge graden naar lage graden gaat. Dat is hier niet meer het geval. De warmtebatterij kan voor industrieën efficiënt zijn indien het de eigen restwarmte weer kan hergebruiken ter vervanging van bijvoorbeeld gas. Daarnaast zegt Energynest dat de batterij ook als buffer in het elektriciteitsnet kan opereren. In de stalen pijpen zitten kleine leidingen waardoor thermische olie gevoerd wordt. Die olie is koud. Wanneer koude langs zulke warme pijpen wordt gevoerd, ontstaat er stoom. Die stoom kan weer gebruikt worden om een turbine aan te drijven die elektriciteit produceert.

Gerelateerde artikelen