​Betere semi-transparante zonnecellen met perovskieten en grafeen

Erik op 10 september 2015 | 2 minuten leestijd
Het gebruik van perovskieten in zonnecellen is volop in ontwikkeling. Het zou weleens een vervanger kunnen zijn van silicium, dat momenteel de standaard is voor zonnecellen. Ook grafeen is veelbelovend materiaal. Wetenschappers aan de Hong Kong Polytechnic University combineerden beide materialen voor de ontwikkeling van een betere en goedkopere semi-transparante zonnecel. Met succes: het team behaalde een efficiëntie van 12 procent en een halvering van de productiekosten.

Semi-transparante zonnecellen zijn in staat om licht te absorberen van twee kanten en kunnen fungeren als ramen. Voor dit type zonnecellen is een efficiëntie van 12 procent een flinke verbetering. Huidige zonnecellen van dit type blijven namelijk steken op een efficiëntie van ongeveer 7 procent.

De zonnecel die de wetenschappers uit Hong Kong ontwikkeld hebben, gebruikt perovskieten als het materiaal om licht te vangen. Grafeen werkt als transparant electrode materiaal. De wetenschappers gingen ervan uit dat grafeen uitstekend toepasbaar is op zonnecellen. Dit bleek ook het geval te zijn. Grafeen is transparant, goedkoop en heeft een hoge geleidbaarheid.

Om de kwaliteit van de zonnecel nog verder op te krikken, brachten de wetenschappers een laagje polymeer aan. Dit verhoogt de geleidende kwaliteiten van grafeen en dient als hechtlaag voor de perovskieten.

Dat perovskieten een goedkoper alternatief kunnen zijn voor silicium, benadrukken de wetenschappers met hun onderzoek. Naar schatting kost hun zonnecel ongeveer de helft van traditionele silicium cellen die momenteel op de markt zijn.

Gerelateerde artikelen