Waterzijdig inregelen werkt als volgt. Door verschillen in leidingweerstand tussen afzonderlijke delen van de verwarmingsinstallatie worden de radiatoren niet in gelijke mate van warmte voorzien. Afhankelijk van hoe ver de radiator van de cv-ketel verwijderd is, wordt de radiator en daarmee de ruimte te heet of juist niet warm genoeg. Met deze onbalans gaan ook temperatuurschommelingen en vaak onaangename bijwerkingen zoals fluitende en ruisende leidingen gepaard. Dit laatste komt doordat de cv-ketel uitzonderlijk hard werkt. Daar kan jij als installateur uitkomst bieden: door het systeem waterzijdig in te regelen, krijgen de leidingen en radiatoren precies zoveel water als er nodig is en worden alle ruimten weer betrouwbaar en comfortabel verwarmd. Daarbij kunnen consumenten volgens TNO tot wel 10 procent besparen op de stookkosten.
Dat is vrij eenvoudig – er zijn zelfs apps die je stap voor stap door het proces begeleiden in plaats van dat je ingewikkelde tabellen hoeft te gebruiken. De app ‘TRV-Setting’ van Resideo bijvoorbeeld bepaalt binnen een paar klikken de juiste voorinstelling van de Honeywell Home-thermostaatkranen. Om te beginnen selecteer je welke klep wordt gebruikt: de Kombi-TRV met geïntegreerde drukverschilregelaar of de instelbare V2000VS. Daarna specificeer je het type radiator. In de laatste stap voeg je gegevens over het verwarmingssysteem toe, zoals de aanvoer- en retourtemperaturen. Zodra de informatie compleet is, bepaalt de app automatisch de juiste voorinstelling.
Met een thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar – zoals de Honeywell Home Kombi-TRV, geschikt voor tweepijpssystemen – is automatisch waterzijdig inregelen zonder ingewikkelde buisleiding- en drukverliesberekeningen vrij simpel. Het enige is de maximale volumestroomhoeveelheid van het systeem in te stellen. De ingebouwde drukregelaar garandeert dat die hoeveelheid onder variabele drukomstandigheden steeds gehandhaafd blijft. Dat werkt als volgt. Zodra de druk in de aanvoer fluctueert, reageert de regelaar door meer open of juist dicht te gaan. Dit is een constant en continu proces. Ook de maximaal ingestelde volumestroom blijft altijd gelijk, ongeacht systeemdruk-schommelingen. Zo wordt het systeem niet onder- of overbelast.
Waterzijdig inregelen is hiermee geen tijdrovende klus meer, want de installatie van een thermostatische radiatorafsluiter met ingebouwde drukregelaar verloopt snel. De Kombi-TRV bijvoorbeeld hoeft alleen te worden geïnstalleerd op de radiatoren; er zijn geen extra componenten nodig voor de aanvoerleidingen. Bestaande radiatorafsluiters zijn dus ook zonder problemen te vervangen. Het aantal bewegende delen in de Kombi-TRV is minimaal, waardoor hij goed functioneert – zelfs bij vervuild cv-water.