Beter nanomateriaal vergroot efficiëntie zonnepaneel

Erik op 10 oktober 2017 | 2 minuten leestijd
De transitie naar duurzame energie is eigenlijk nog maar net begonnen en onderzoekers doen er alles aan om zonnepanelen zo goed mogelijk te maken. Een hoger rendement betekent namelijk dat er met minder zonnepanelen meer energie kan worden opgewekt. Wetenschappers van Zuyd Hogeschool hebben een machine ontwikkeld die de lichtopbrengst van zonnepanelen met vijf a tien procent kan verhogen.

De machine, de flowreactor, ontwikkelt nanomateriaal waarmee de lichtopbrengst kan worden verhoogd. “Het nanomateriaal wordt verwerkt in de folie van de zonnecellen en kan mogelijk ook toegepast worden in de glastuinbouw”, vertellen de ontwikkelaars in een persbericht.

Nanomateriaal voor zonnepanelen 

De reactor die nu is ontwikkeld om snel en gecontroleerd een nanomateriaal te produceren dat wordt gebruikt bij de productie van zonnepanelen met een hogere lichtopbrengst. Nederland bevindt zich op dit gebied in de wereldtop, laten de onderzoekers weten. “Er is veel wetenschappelijke kennis op het gebied van materiaalsynthese in flow reactoren, maar in Limburg loopt men voorop bij het commercieel toepasbaar maken van deze techniek.”

Verder onderzoek naar nanomateriaal 

In de komende tijd willen de onderzoekers het onderzoek uitbreiden om zo de efficiëntie van zonnepanelen verder kan worden vergroot.  

 

 

Gerelateerde artikelen