​‘Bestuderen van vlinder leidt tot efficiëntere zonnecel’

Casper op 4 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Raar maar waar: Het bestuderen van het opstijgen van een vlinder zou wel eens kunnen leiden tot efficiëntere en goedkopere zonnepanelen. Dit stellen wetenschappers aan de Universiteit van het Britse Exeter.

Hoe zit dat precies? Het klein koolwitje, een kleine, witte vlinder, neemt een v-houding aan net voordat hij opstijgt. De vlinder doet dit om zijn spieren, doormiddel van zonlicht, op te warmen. De Britse onderzoekers claimen dat zij het rendement van zonnecellen met 50 procent kunnen verhogen door deze v-houding na te bootsen.

De v-houding zorgt er namelijk voor dat de kracht/gewicht-ratio van de zonnecel met zeventien keer toeneemt, waardoor de efficiëntie ervan een flinke boost krijgt.

Van het klein koolwitje is bekend dat het in staat is om eerder op te stijgen dan andere vlinders op dagen met weinig zon. Wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat de vlinder door de speciale v-houding zonnestralen beter kan opnemen.

De onderzoekers probeerden deze v-houding vervolgens uit op zonnecellen. Een hoek van 17 graden bleek optimaal te werken.

Enthousiast

Professor Tapas Mallick is enthousiast over de bevindingen: “Biomimetica (het nabootsen van de natuur, red.) binnen de techniek is niets nieuws, maar dit onderzoek laat mogelijkheden zien om zonne-energie op te wekken zoals dat nog nooit eerder gedaan is.”