Best gelezen artikelen: juli

Erik op 2 augustus 2016 | 3 minuten leestijd
​Aan het begin van een nieuwe maand, kijken we terug wat de voorgaande heeft gebracht. De ‘onzichtbare’ zonnepanelen maakten indruk en de zonneauto was populair.

“Zonnepanelen zijn lelijk!” Elke installateur heeft dit statement wel eens gehoord. Klanten vinden de traditionele zwarte of blauwe panelen niet altijd mooi. Zeker als je dak een andere kleur heeft, kan het een groot contrast geven. Dat vindt het Amerikaanse bedrijf Sistine Solar ook en zij ontwikkelde daarom panelen die meer gecamoufleerd op je dak liggen. “Het product komt begin 2017 op de Amerikaanse markt en het bedrijf heeft aangegeven ook de ambitie te hebben om de Europese markt aan te doen.”

LEES OOK: Deze zonnepanelen zijn nauwelijks zichtbaar op je dak

Zonneauto

Elektriciteit opgewekt door de zon is ook de doorbraak van de eerste auto die volledig op zonne-energie rijdt. Zonne-energiebedrijf Hanergy heeft onlangs meerdere types gepresenteerd. “De dual-junction zonnecellen waarmee de auto’s zijn uitgerust, hebben een conversiepercentage van 31,6 procent. Met ongeveer vijf uur aan zonlicht wekken deze zonnecellen acht tot tien kilowattuur op, goed voor 80 kilometer. Op papier hebben deze auto’s dus geen laadpalen meer nodig, al is die mogelijkheid uiteraard wel aanwezig.” Het is een doorbraak te noemen.

LEES OOK: Hanergy presenteert ’s werelds eerste auto’s die volledig op zonne-energie rijden

gelijkstroomnet

Ook het artikel over het eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld, die in Lelystad komt, maakte de tongen los. Lelystad Airport Businesspark, het nieuwe bedrijventerrein waar het gelijkstroomnet wordt aangelegd, zal beschikken over zowel wisselstroom als gelijkstroom. De plannen zijn inmiddels goedgekeurd en volgend jaar begint de aanleg. In 2018 kunnen de eerste bedrijven zich aansluiten op het net.

LEES OOK: Eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld komt in Lelystad

Gerelateerde artikelen