Besparingen warmtewinner vallen tegen

Erik op 8 december 2017 | 3 minuten leestijd
De uitrol van de Warmtewinner, een kleine warmtepomp die afvoerlucht uit een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt als bron om een woning te verwarmen, verloopt niet zoals Eneco eerder dit jaar nog stelde. Tot half november zijn er slechts zo’n 120 exemplaren op de markt gebracht. Het oorspronkelijke streven van de energiemaatschappij was om in 2020 minstens 100.000 Warmtewinners af te zetten. De reden is dat de kostenbesparing die ermee wordt gerealiseerd tegenvalt, zo stelt Eneco tegenover de website Energeia.

Het leek zo’n mooi systeem. Een kleine warmtepomp zijn energie haalt uit de geventileerde afvoerlucht en die de cv-ketel ondersteunt. Eneco ontwikkelde het toestel samen met Inventum. Het bedrijf gebruikte een bestaand model (Ecolution Solo) als uitgangspunt. Het energiebedrijf besloot het model een nieuw uiterlijk te geven. Ook werd de warmtepomp compacter, lichter, technisch geoptimaliseerd en werd een koppeling met Toon, de slimme thermostaat van Eneco, tot stand gebracht.

Bij de introductie in 2016 stelde Eneco al meer dan 10.000 belangstellenden voor het apparaat te  hebben. De energiemaatschappij dacht er binnen enkele jaren wel 100.000 weg te kunnen zetten.  Maar de leveringen zijn blijven steken op 120.  Hoe dat kan? De uitrol van de warmtepompen is met name vertraagd doordat de kostenbesparing die ermee wordt gerealiseerd tegenvalt, zo verklaart Eneco. De Warmtewinner is een hybride toestel; als het buiten te koud wordt, voldoet de ventilatiewarmtepomp niet meer en moet de gasketel bijspringen. Eerder stelde Eneco dat met behulp van de Warmtewinner tot de helft op het gasgebruik kan worden bespaard.

Meer ventileren

Inmiddels blijkt het lastig om aan die claim overeind te houden. Een woordvoerder van Eneco meldt dat de gasbesparing weliswaar  aanzienlijk is, maar dat het ‘volgens de berekeningen nog beter kan.’ Oorzaak daarvan zou zijn dat huishoudens minder gebruikmaken van hun ventilatiesysteem dan vooraf gedacht. Daardoor wordt een woning na installatie van de Warmtewinner ineens beter geventileerd. Het toestel heeft immers ventilatielucht nodig maar daardoor koelt de woning af en wordt de verwarmingsvraag groter. Het gevolg van dat laatste is dat de besparing uiteindelijk tegenvalt. 

Aanpassingen

Samen met Inventum is inmiddels aan de hardware en de besturing van de ventilatiewarmtepomp gesleuteld, waardoor het probleem moet zijn verholpen en de marktuitrol van het toestel weer wordt voortgezet. Eneco verwacht dat haar ambitie om binnen enkele jaren 100.000 Warmtewinners weg te zetten nog steeds realistisch is. Het verwijst daarbij onder andere naar een recent gepubliceerd rapport van adviesbureau Berenschot.  Volgens dit bureau kan de huidige aardgasvraag van 15 miljard kubieke meter worden gereduceerd tot 1 miljard kubieke meter in 2035, door vanaf nu geen gasketels meer te plaatsen of te vervangen, en alle bestaande woningen van een hybride warmtepomp te voorzien.

Gerelateerde artikelen