​Besparen op basis van GBS-gegevens

Erik op 19 oktober 2015 | 3 minuten leestijd
Als je het hebt over energiebesparing, dan snijdt het mes aan meerdere kanten. Ten eerste brengt het de bedrijfskosten naar beneden. Ten tweede vermindert het de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Ten derde doet het de CO2-uitstoot dalen.

Reden genoeg dus om er werk van te maken. Gert Jan Jacobse, consultant eindgebruikers bij Priva, denkt dat er uit de meeste gebouwbeheersystemen veel te weinig wordt gehaald en dat hier kansen liggen voor installateurs.

“Zo’n GBS is er natuurlijk voor bedoeld om de comfort-installaties in een gebouw goed te laten functioneren”, aldus Jacobse. “GBS komt eigenlijk voort uit de HVAC-oplossingen. Maar in de laatste jaren zijn er prachtige programma’s ontwikkeld om de gegevens van een GBS af te lezen. Dat is mooi, maar je moet wel een stap verder gaan: analyseer die gegevens en vertaal ze vervolgens naar het energiegebruik in het gebouw. Zodra je dat doet, kun je beginnen met het besparen van energie. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in je verbruik en daar invloed op uit gaat oefenen.”

Performance in beeld
Jacobse: “In de meeste grote gebouwen staat een GBS. Dat kan overigens net zo goed in een gerenoveerd pand als in nieuwbouw zijn. Het enige wat je hoeft te doen is er een programma aan te koppelen dat de energie- en de installatieperformance van het gebouw in beeld brengt. Grote bedrijven hebben dat meestal wel goed voor elkaar. Maar er zijn kansen genoeg, en ik zie daar echt een taak voor de installateurs weggelegd. Een gebouwbeheerder of facilitair manager heeft vaak geen tijd om naast zijn gewone werk ook de energiegegevens van de GBS te analyseren. Bovendien weet hij vaak niet precies hoe een en ander werkt en in elkaar zit. De installateur wel, want hij snapt het proces en kan dus verbanden leggen. Hij zou zowel kunnen analyseren en in het verlengde daarvan ook kunnen adviseren. Waar liggen de mogelijkheden om te besparen? Hoe kun je energie- en installatieperformance het beste op elkaar afstemmen en het geheel optimaliseren?”

Kennis in huis halen
Jacobse roept installateurs op om deze kans te pakken. “Haal kennis in huis, zorg dat je bij blijft. Wie bedrijven kan adviseren en zo voor een energiebesparing kan zorgen, is heel interessant voor de markt. Het is echt een meerwaarde om dit te kunnen, dus investeer er in. Een eindgebruiker heeft meestal geen idee van wat er mogelijk is, maar besparen wil iedereen.”

Het is vrij simpel om de energiestromen inzichtelijk te maken. Hang tellers en meters aan een GBS en meet om te beginnen het energieverbruik van wat grote verbruikers, zoals koeling en ventilatie. “Je kunt het trouwens ook sectorgebonden aanpakken”, zegt Jacobse. “Meet in een zorginstelling eens wat het energieverbruik in het restaurant is. Dat soort informatie vertelt heel veel. Het is een kwestie van meten, combineren, concluderen en actie ondernemen. Op dit moment is de buitentemperatuur zo’n dertien graden. Je kunt die koele lucht prima gebruiken om mee te koelen. Als je dat als installateur opmerkt is dat heel waardevol.”

Gerelateerde artikelen