​Belasting op elektriciteit van laadpalen wordt gehalveerd

Erik op 22 maart 2016 | 2 minuten leestijd
De belasting op de elektriciteit van laadpalen, die aangesloten zijn op het vaste net, wordt vanaf 2017 gehalveerd. Dit liet staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) afgelopen vrijdag weten aan de Tweede Kamer.

Deze belastingverlaging moet de overstap naar elektrisch rijden stimuleren en wordt in het Belastingplan van 2017 gepresenteerd. Het verlaagde tarief, van 10,007 cent naar 4,996 cent per kWh, blijft in ieder geval tot en met 2020 van kracht.

Goedkoper rijden

Laadpalen zijn momenteel nog erg duur en op korte termijn wordt er zelfs verlies op geleden. Met andere woorden: De investeringskosten zijn hoog, terwijl de opbrengsten laag zijn. Een openbare laadinfrastructuur is echter wel essentieel in het bevorderen van elektrisch rijden in Nederland.

“Met deze tariefsaanpassingen verbetert de businesscase voor de openbare laadpalen en wordt laden bij een openbare laadpaal, voor zover het belastingvoordeel wordt doorgegeven in de prijs, goedkoper”, laat Wiebes weten.

Door het opladen via openbare laadpalen goedkoper te maken, hoopt Wiebes dat mensen eerder geneigd zullen zijn om een elektrische auto aan te schaffen.

Lees ook: ‘53.000 extra laadpalen nodig in Nederland’

Gerelateerde artikelen