​BELANGRIJK: Hoge straffen voor faciliteren hennepteelt

Erik op 1 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Eén van de meest drukbezochte stands op Elektrotechniek 2015 was de afgelopen dagen zonder twijfel de stand van het OM, de politie, Netbeheer Nederland en Meld Misdaad Anoniem; over het gevaar van hennepteelt voor installateurs. Elsbeth Kleibeuker, persvoorlichtster van het OM: “We willen installateurs en elektriciens graag wijzen op een nieuwe wet (artikel 11A van de Opiumwet) die sinds afgelopen maart van kracht is. Het meewerken aan of faciliteren van georganiseerde hennepteelt is strafbaar geworden.”

Dit is belangrijke informatie voor de installatiebranche, want de straffen liegen er niet om. “Het faciliteren van hennepteelt kan bestraft worden met boetes tot 81.000 euro of celstraffen tot 3 jaar”, aldus Kleibeuker. “Wij staan dan ook op de beurs om mensen uit de branche weerbaar te maken en te informeren over de gevolgen.”

Signalen

Voor installateurs is het van belang om signalen op te vangen, waaruit je kan opmaken dat een situatie niet in de haak is. John Jespers, coördinator Hennep bij de politie: “Er moeten alarmbelletjes gaan rinkelen wanneer je gevraagd wordt om een leiding om de meter heen te leggen. Of om bedrading naar de zolder te trekken, zonder dat je op de zolder mag komen. Of wanneer je de vraag krijgt om een installatie aan te leggen in een pand waar niemand woont, zoals leegstaande bedrijfspanden. Andere voorbeelden zijn een schimmige manier van omgang of betaling met contant geld.”

Voor installateurs is het vervolgens zaak om melding te maken van louche zaken. Dit kan bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem.

Risico

Naast het feit dat de straffen er niet om liegen, moeten installateurs zichzelf de vraag stellen of ze dergelijke zaken wel willen faciliteren. Kleibeuker: “Je wordt onderdeel van een criminele organisatie. Dat wil je niet. Daarnaast is één op de vier woningbranden gerelateerd aan hennepteelt. Ook wordt er jaarlijks voor 200 miljoen euro aan energie gestolen; 80 tot 85 procent daarvan is gerelateerd aan hennepteelt. Daar wil je niet aan meehelpen.”

Vaak mee in aanraking

“Installateurs komen vaker met hennepteelt in aanraking dan je denkt”, besluit Kleibeuker. “Bijna iedereen die ik de afgelopen dagen gesproken heb, is wel eens met verdachte zaken in aanraking gekomen.”