Bedrijven streven naar nieuwe standaard rookgasafvoerinstallaties

Erik op 6 april 2017 | 2 minuten leestijd
De strijd tegen koolmonoxide is helaas nog lang niet gestreden. Nog jaarlijks worden er in Nederland slachtoffers gemaakt door dit reuk- en geurloze gas. De roep om rookgasafvoerinstallaties veiliger te maken wordt steeds groter. Veel installateurs hebben in de afgelopen tijd de overstap gemaakt van een parallelle naar concentrische rookgasafvoer voor gasinstallaties.

Doordat in ons land nog 7 miljoen huishoudens worden verwarmd door middel van een gasaansluiting blijft het risico groot. Het gas moet naar buiten worden afgevoerd en als er ergens een lekkage bevindt, zijn de risico’s groot. In Nederland wordt, in tegenstelling tot onze buurlanden, nog veel gebruik gemaakt van parallelle systemen. Bij concentrisch systeem is een extra vangnet tegen lekkages ingebouwd door het buis-in-buis principe.

Samenwerking

Verschillende bedrijven slaan nu de handen ineen. Fabrikantenkoepel Rogafa, waarin fabrikanten van rookgasafvoersystemen zijn verenigd, kiest voor concentrische rookgasafvoersystemen boven de parallelle variant en ook zij willen dat het concentrische systeem vaker wordt gebruikt. 

Webinar

Om die reden organiseert groothandel Rensa op 11 mei 2017, samen met rookgasafvoerfabrikant Ubbink, een gratis webinar over de concentrische rookgasafvoer. “De gasinstallatie moet en kan veiliger en daarom komt er in 2019 ook een verplichte erkenningsregeling. De verwachting is dat professionele opdrachtgevers steeds vaker een concentrische rookgasafvoer standaard in de bestekken gaan zetten.” Installateurs kunnen nog wel wat hulp gebruiken bij de begeleiding bij de overstap naar de nieuwe standaard en om die reden wordt de webinar gehouden. 

Gerelateerde artikelen