Bedrijfssoftware: kans voor de elektrotechniek?

Erik op 25 juni 2014 | 2 minuten leestijd
Het introduceren en bijhouden van bedrijfssoftware kan uw administratie, workflow, calculatie en financiën zeker ten goed komen. U kunt op deze manier interne bedrijfsprocessen als de inkoop-, voorraad- en verkoopadministratie, de boekhouding en salarisadministratie gemakkelijk bijhouden en controleren. Dit komt natuurlijk de kwaliteit van de geleverde diensten ten goede. De vraag is welk pakket u moet kiezen om uw bedrijfsresultaat te optimaliseren en tegelijkertijd de kosten laag te houden.

Vroeger werd bedrijfssoftware vaak geproduceerd als maatwerk. Op die manier waren de verschillende processen binnen het bedrijf zeer nauwkeurig op elkaar afgesteld. Handig, maar door het hoge kostenplaatje minder geschikt voor het midden- en kleinbedrijven. Zeker in de installatiebranche zijn de processen binnen bedrijven grotendeels hetzelfde.

Er zijn verschillende opties voor bedrijfssoftware:

  • BoB- systeem: bij het BoB systeem draait het om “Best of Breed”, oftewel één specifiek onderdeel van de administratie. Dat kan bijvoorbeeld de debiteuren zijn, maar ook de inkoopadministratie. Het voordeel van dit systeem is dat u één bepaald onderdeel zeer specifiek kan afstellen. Het nadeel is dat door deze specialisatie integratie met andere software complexer is.
  • ERP-systeem: Bij ERP-systemen (Enterprise resource planning) zijn alle verschillende processen juist wel geïntegreerd met elkaar. Het nadeel is dat het systeem inmiddels al enigszins verouderd is en duurder is in aanschaf.
  • CRM-systeem: Met CRM, oftewel Customer Relationship Management kunt u gemakkelijk uw debiteuren bijhouden en de verkoop, marketing en service aan elkaar verbinden om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn. 

Benieuwd of het iets voor u is, maar bang voor het kostenplaatje? Veel softwarebedrijven bieden testversies aan waarmee u gedurende een bepaalde tijd de bedrijfssoftware kunt uittesten. Daarnaast geven veel bedrijven een voorproefje van hun software op hun website door middel van een videorapportage.

Gerelateerde artikelen