​Bedraad intercomsysteem wel zo bedrijfszeker

Erik op 2 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Was een intercom lange tijd vooral een product voor de kantoormarkt en meerlaagse woningbouw, nu ouderen langer thuis willen of moeten wonen, worden intercomsystemen steeds vaker geïnstalleerd in grondgebonden woningen. Vooral draadloze systemen zijn gewild. Maar ze werken niet altijd ongestoord.

Nog niet zo lang geleden waren de intercomsystemen alleen bedienbaar vanaf de bevestigingsplek. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via smartphone, tablet of ander elektronisch systeem te zien wie er voor de deur staat. En daarmee is een intercomsysteem meteen ook aantrekkelijk product geworden voor bijvoorbeeld senioren. Steeds populairder worden de draadloze systemen. Daar is wat voor te zeggen. Het kan soms lastig zijn bij een hek, poort of in een monumentaal pand bekabeling aan te leggen voor een intercomsysteem.

Deurintercom, gevestigd in Broek op Langdijk, is al vele jaren actief als installateur van intercomsystemen. Het bedrijf werkt veel in opdracht van VvE’s, bedrijven maar ook particulieren.

Koos Gootjes van Deurintercom is er duidelijk over. Vertrouw niet blind op draadloos, zegt hij. Bedrade systemen bieden onder alle omstandigheden zekerheid maar bij draadloos wil dat nog wel eens tegenvallen met als gevolg een gedeeltelijk of volledig verlies van deurbelsignaal, de spreek/luisterverbinding, de videoverbinding of elektrische deuropener.’ Vooral bij systemen die over DECT lopen, wil het nog wel eens mis gaan. Maar ook Wifi biedt geen garantie op een ongestoord werking,’ aldus Gootjes. ‘Wij installeren geen systemen die volledig draadloos zijn. Het is voor ons erg lastig om vooraf in te schatten hoe stabiel het Wifi-netwerk van de gebruiker is. Bovendien weet je nooit welke storingsbronnen later nog eens op het Wifi-netwerk invloed hebben.’

Populaire set

Panasonic VL-SWD501EX is een eenvoudige maar populaire set die veel door Deurinetrcom wordt geïnstalleerd. Het systeem loopt over DECT. De hoofdverbinding, het buitenpaneel met de beldrukker naar de hoofdmonitor is bedraad en werkt tenzij de stroom uitvalt. En daarmee is de installatie bedrijfszeker.

Zodra er een bezoeker aanbelt op het camera/deurbel-paneel verschijnt het beeld van de bezoeker  op de 5 inch hoofdmonitor en op de draadloze 2.2 inch draagbare monitor handset. Is de bewoner niet thuis , dan kunnen de opgenomen beelden van de bezoekers later worden opgevraagd in het geheugen van de hoofdmonitor. Een doorontwikkeling van Panasonic is VL-SVN511. Deze heeft niet alleen een hoofdmonitor maar kan ook worden aangesloten op het Wifi-netwerk waarmee de functies van het intercomsysteem met smartphone of tablet zijn te bedienen.

App

‘Er zijn meerdere systemen die zo werken, maar een nadeel is wel dat de app voortdurend op de achtergrond moet draaien. Met name gebruikers van iPhones schijnen hier problemen mee te hebben.’

Een ander interessant DECT-systeem is de Siedle Scope is een video-intercomsysteem en telefoon in één apparaat. De fabrikant spreekt over het beste van twee werelden omdat het systeem ook met een app kan worden bediend. Siedle-Scope heeft de gebruikelijke intercomfuncties maar is tegelijkertijd ook een volwaardige telefoon. Het systeem beschikt bovendien over comfortfuncties zoals beeldgeheugen. Daarin is Siedl bepaald niet de enige. Het is opvallend hoe  fabrikanten van intercomsystemen steeds vaker functionaliteiten toevoegen en stilaan in het domein terecht komen van de domotica. 

Gerelateerde artikelen