Batterijopslag maakt apartementencomplex energieneutraal

Casper op 30 juli 2018 | 4 minuten leestijd
Zonnepanelen zijn een beproefde manier om energie mee op te wekken. Nog niet zo gangbaar is het opslaan van de zonnestroom in een woongebouw. Daar willen woningcorporatie de Alliantie en iwell verandering in brengen.

Flink doorpakken

Woningcorporatie de Alliantie uit Amsterdam is flink aan het doorpakken als het gaat om het energieneutraal maken van haar woningvoorraad. Na de zomer start een project om uiterlijk in 2020 de geschikte apartementencomplexen tot vier lagen te voorzien van zonnepanelen. Eind 2016 is de corporatie gestart met het aanbieden van zonnepanelen aan huurders in eengezinswoningen. De teller staat daar op 3.500. Sinds eind vorige maand is daar een geheel nieuw project bij gekomen. Samen met het Utrechtse iwell is een apartementencomplex voorzien van een batterij waarin de zonne-energie wordt opgeslagen. Hierdoor blijft ruim 60% van de stroom binnen het pand in plaats van 30% zonder batterij. De Alliantie doet deze proef om algemene ruimtes in appartementengebouwen energieneutraal te maken, dat wil zeggen dat de energierekening over een heel jaar tenminste nul euro is. 

Energieneutraal

Nieuwe batterij. Eén component

De galerijlampen zijn vervangen door LED-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een speciale batterij. Pas wanneer deze leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, kan de overtollige stroom worden teruggeleverd. Zo komt de leverancier pas in beeld als er te weinig of te veel energie is opgewekt om de algemene ruimtes van stroom te voorzien. Regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie: “We staan samen met andere corporaties voor een grote uitdaging om ons woningbezit energieneutraal te krijgen. Daarom investeren we in dit soort slimme innovaties. Als de proef slaagt, gaan we kijken waar we dit nog meer kunnen inzetten. Ik kijk uit naar de resultaten!”  

Proef

Iwell B.V., leverancier van batterij-installaties, heeft ervaring met deze aanpak. In november 2017 startte in Eindhoven een soortgelijke proef, samen met corporatie Woonbedrijf. “Hoewel je pas na een vol jaar de impact pas echt kan vaststellen, ziet het er allemaal heel goed uit”, zegt Jan Willem de Jong, directeur en medeoprichter van iwell B.V. “Het lijkt erop dat we 80% tot 90% van de stroom in het pand kunnen houden en dat is een flink stuk hoger dan de 60% die we hebben geraamd.”

Leren en kijken naar de toekomst

Oude batterij. Meerdere componenten

“Ieder project leren wij weer bij”, zegt De Jong. “Bijvoorbeeld; de eerste installaties bestonden uit een keur aan componenten die allen op de locatie werden gemonteerd en geïnstalleerd. Hier en daar zag zo’n installatie er wat rommelig uit en het duurde twee dagen om alles voor elkaar te krijgen. Nu assembleren wij de hele installatie in een unit in onze fabriek en die wordt gemonteerd. Doorlooptijd: een paar uur. Met de blik op de toekomst zou je je kunnen voorstellen dat je meerdere complexen virtueel aan elkaar koppelt en dat de opgeslagen energie onderling wordt verdeeld. Daarmee creëer je een zogenoemde “Superbatterij”. Met alle restcapaciteit zou je dan zelfs kunnen handelen. Het verdienmodel van de batterij is niet afhankelijk van energiehandel, maar het verdienpotentieel neemt wel toe. In die zin is het een extraatje.” 

Vernieuwend

Het thuisgebruik van een batterij voor stroomopslag gebeurt nog maar weinig in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Terwijl er toch veel winst mee te behalen is. Zo kan deze batterij niet alleen stroom opslaan, maar ook stroompieken verlagen, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Naast een besparing op de energierekening neemt ook de uitstoot van CO2 met ruim 3.100 kilogram per jaar af. Verduurzamen en besparen gaan dus hand in hand, nu ook in Nederland.