​Batterijen gaan acht keer langer mee met Batteriser

Erik op 19 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
De Amerikaanse start-up Batterroo presenteerde in juni de Batteriser, een product waarmee standaard AA- en AAA-batterijen acht keer langer kunnen meegaan. Via een crowdfunding-campagne vroeg de start-up om 30.000 dollar. Momenteel staat de teller, met nog een kleine week te gaan, al op 250.000 dollar.

De Batteriser is ’s werelds eerste micro-dunne huls voor batterijen, waarmee de levensspanne van een batterij met acht keer verlengd wordt. De meeste apparaten maken gebruik van ongeveer twintig procent van de energie in een batterij. Als dit deel van de energie verbruikt is, denken gebruikers vaak dat de batterij leeg is. Ten onrechte. Door de Batteriser op de batterij te klikken, wordt de resterende energie beschikbaar voor gebruik.

Bovenin de roestvrijstalen huls van de Batteriser zit elektronica die het voltage van een batterij verhoogt tot 1,5 volt. Batterijen leveren deze spanning normaliter alleen als ze nieuw zijn. Nadat twintig procent van de energie verbruikt is, zwakt de spanning af naar 1,3 volt of lager. Veel apparaten beschouwen batterijen dan als leeg, terwijl dit niet het geval is. De Batteriser verhoogt het voltage, zodat apparaten de energie in een batterij volledig benutten. De Batteriser is zo dun dat het de breedte of lengte van batterijen niet beïnvloedt. Batterijen met Batteriser passen dus in elk apparaat.

Door gebruik te maken van een Batteriser kunnen consumenten geld besparen op batterijen. Belangrijker nog, het heeft een positieve impact op het milieu. Elk jaar eindigen zo’n 15 miljard batterijen op stortplaatsen. In de woorden van Bob Roohparvar, oprichter van Batterroo: “Wanneer je die batterijen zou opstapelen, zou je de maan bereiken, twee rondjes rond de maan maken en weer terug keren naar de aarde.” Daarnaast wordt slechts twee procent van deze batterijen gerecycled. Batteriser kan deze jaarlijkse afvalstroom reduceren.

Het apparaatje is beschikbaar voor AA-, AAA-, C- en D-batterijen. De Batteriser voor 9v-batterijen is volgend jaar klaar voor gebruik.

Afbeeldingen: Batteroo

Lees ook: Nieuwe batterij heeft alleen licht nodig om op te laden.

Gerelateerde artikelen