BaOpt, ventileren met IT

Ventilatie blijft in veel kantoren en openbare ruimtes een lastig onderwerp. Het is al gauw te koud, te warm, te benauwd, of het tocht. Het is over het algemeen moeilijk om de vinger precies op de zere plek te leggen, maar BaOpt is een manier om de problemen relatief eenvoudig aan te pakken. Het geheim zit ‘m in ongerichte luchtstromen.​

BaOpt is de afkorting van Bauer Optimierung, genoemd naar Albert Bauer die het concept bedacht heeft. BaOpt is een nieuwe manier van ventileren, koelen en verwarmen, waarbij de verschillende luchtsoorten – warm, koud, schoon, vervuild – in een ruimte goed mengen. Door dezelfde hardware die voor een traditioneel luchtbehandelingssysteem nodig is, op een andere manier aan te sturen, gaat de ingeblazen lucht zich op een andere manier gedragen. Er ontstaan ongerichte luchtstromen, en de luchtdeeltjes bewegen gelijkmatig door de ruimte.

Regeltechniek 

Tijmen de Groot, account manager bij BaOpt Benelux: “Eigenlijk is BaOpt een stuk regeltechniek dat we aan een luchtbehandelingssysteem koppelen. We sturen dat systeem aan op basis van meetuitkomsten uit het gebouw en van buiten. We meten de temperatuur, CO2, luchtvochtigheid en de luchtdruk in een ruimte. We zorgen altijd voor een zeer lichte overdruk in een ruimte, want dat maakt dat de verschillende luchtsoorten heel vlot mengen. Bij traditionele systemen merk je dat warme lucht opstijgt en onder het plafond blijft hangen. En dat koude lucht tocht veroorzaakt. Door de menging is dat verleden tijd en is de lucht in de ruimte vrijwel overal van dezelfde kwaliteit en temperatuur. Denk aan hoe een inktdruppel zich in een glas water gedraagt. De inkt verspreidt zich gelijkmatig. Er is maar heel weinig energie nodig om die menging tot stand te brengen. Om de lucht in beweging te brengen is geen worp nodig, maar diffusie. Daardoor is er geen koudeval meer en dat maakt het klimaat een stuk comfortabeler. De opdrachtgever kan elk merk luchtbehandelingskast kiezen die hij wil, wij regelen dan de aansturing. Ons systeem is compatible met elk merk.”

Eerst zien dan geloven

BaOpt bestaat nog niet heel lang. De Groot: “De heer Bauer ontwikkelde het systeem zo’n twaalf jaar geleden, en vijf jaar geleden ontstond BaOpt Benelux. We moesten onszelf echt bewijzen, want niemand had van het systeem gehoord. De branche reageerde sceptisch: eerst zien dan geloven. Dat was ons vertrekpunt. In het begin legden we het systeem zelf aan om snel een aantal pilotprojecten te kunnen realiseren. Maar installeren is niet onze core business; en tegenwoordig laten we dat meestal over aan onze partners, voornamelijk firma’s op het gebied van meet- en regeltechniek. Je moet ons meer zien als IT-bedrijf. Inmiddels zijn er zo’n honderdtwintig projecten gerealiseerd, variërend van scholen tot ziekenhuizen tot zwembaden en kantoren. Het is overal toepasbaar. In renovatieprojecten is de infrastructuur meestal al grotendeels aanwezig. We brengen sensoren aan die de lucht monitoren en realiseren vervolgens de aansturing door middel van onze software en kleppen met een servomotor in de luchtkanalen. In bestekken wordt tegenwoordig steeds vaker vermeld dat de luchtbehandelingsinstallatie geschikt moet zijn voor BaOpt. Een lokale installateur kan zo’n klus prima aannemen en hij voert dan het grootste deel van het werk uit. Onze partners fungeren dan als onderaannemer voor de meet- en regeltechniek. Zeker installateurs die zelf ook adviseren en ontwerpen, zullen het BaOpt-concept inmiddels wel kennen. De scepsis heeft gelukkig plaatsgemaakt voor erkenning en waardering. Daar zijn we heel blij mee.”

Gerelateerde artikelen