Om de hectiek van alledag het hoofd te bieden, willen consumenten niets liever dan thuis volledig tot rust komen. Tijd voor zichzelf en wellness zijn daarbij sleutelwoorden. U zal vast ook wel gemerkt hebben dat steeds meer mensen hun badkamer tot hun privé-wellnessoord willen transformeren. Stoomdouches met aromatherapie, baden met whirlpool-functie en sauna’s zijn populaire items die thuis horen in de luxe badkamer als wellness voor thuis.
De badkamers van tegenwoordig hebben steeds vaker de luxe uitstraling van een hotelbadkamer. Wandvullende spiegels, een ingebouwde föhn, de favoriete muziek dankzij waterdichte bluetooth-speakers en een stijlvolle design-radiator maken van een bezoekje aan een gewone badkamer een vijfsterrenervaring. Ook een kingsize bad, inloopdouche met een zogeheten stort- of regendouche en vloerverwarming passen goed in dit luxe concept.
Customising en zero-emission
Grohe en Villeroy & Boch onderzochten samen wat mensen over 20 jaar van hun badkamer verwachten. Naast bovenvermelde wellness is ook personalisering belangrijk. De badkamer van de toekomst past zich aan de persoonlijke wensen van de gebruiker aan. Persoonlijke wensen met betrekking tot temperatuur en de hoogte van de wasbak worden automatisch ingewilligd wanneer de gebruiker de badkamer instapt. Dankzij projecties kan zelfs de sfeer van de badkamer gepersonaliseerd worden. Dit is niet enkel toekomstmuziek. Grohe biedt met haar F-digital Deluxe cabine nu al de mogelijkheid om de douche om te toveren tot een persoonlijke spa, waarbij sfeerverlichting, muziek en zachte stoom kunnen bediend worden met smartphone of tablet.
Een andere innovatie voor de toekomst die uit het onderzoek van Grohe en Villeroy & Boch naar voren kwam, is die van de ‘zero-emissions badkamer’. Steeds meer consumenten kiezen bij het (ver)bouwen van hun badkamer voor energie-efficiëntie en duurzaamheid, zonder aan luxe te moeten inboeten. In een zero-emissions badkamer kunnen mensen genieten zonder schuldgevoel. De badkamer is een kleine elektriciteitscentrale op zichzelf, fungeert als een warmtewisselaar en heeft een waterzuiveringsfaciliteit. In de badkamer van nu is water- en energiebesparing vanzelfsprekend. Denk maar aan waterbesparende kranen, douchekoppen en andere waterbesparende innovaties in sanitair.
Zorg nu voor later
In de wereld van het sanitair is ook een ontwikkeling gaande die ‘kijkt’ naar de toekomst. De badkamers die passen binnen deze trend hebben zelfs al een eigen naam: multi-generatiebadkamers. De gedachte hierachter is dat huiseigenaren voorbereid willen zijn op een volgende levensfase: de badkamer daarop voorbereiden kan betekenen dat mensen langer zelfstandig in de huidige woning kunnen blijven wonen. Bij de praktische invulling van een multi-generatiebadkamer valt te denken aan zaken als een drempelvrije douche, speciale antislipvloeren, combinaties van bad en douche met een lage instap en een wc en wastafel die in hoogte zijn te verstellen.
In dit kader signaleerden wij ook de ‘zorgbadkamer’. Wat begon met het toepassen van een eenvoudige domotica-oplossing – een bewegingsmelder – leidde tot een totaalconcept dat staat voor toepassing van domotica om het badkamerbezoek zo veilig mogelijk te maken.
Meebewegen met de trends in sanitair 2015 levert een luxueus ingerichte badkamer op die nu én in de toekomst staat voor een comfortabel en veilig sanitairgebruik.