Wilfred Akerboom, senior product- en accountmanager van Luminext, werd vorige week op de vakbeurs Energie 2015 verkozen tot Energieprofessional van het Jaar. Hij slaagde erin om straatverlichting met LED lampen op gelijkspanning te laten werken, resulterend in aanzienlijke energiebesparing.
Het winnen van de award onderstreept dat gelijkspanning de toekomst heeft. “Gelijkspanning heeft de toekomst”, aldus Akerboom. “Het is kostentechnisch beter dan wisselspanning. Ook heb ik laten zien dat het in de praktijk werkt. Hierdoor zullen meer gemeenten overwegen om gelijkspanningsnetten aan te leggen.”
Elektrotechniek365.nl besteedde eerder al aandacht aan de opkomst van gelijkspanning.
Van wissel- naar gelijkspanning
Elektriciteitsnetten zijn van oudsher aangelegd voor wisselspanning. Moderne elektronica werkt echter op gelijkspanning. Dit heeft tot gevolg dat elektriciteit constant omgezet moet worden, van wissel- naar gelijkspanning. Hierdoor gaat kostbare energie verloren.
Akerboom kreeg het voor elkaar om de straatverlichting in de duurzame wijk Ecolonia in Alphen aan de Rijn op gelijkspanning te laten werken. De verlichting wordt op afstand beheerd en aangestuurd met smart software van Luminext.
Voordelen
Het toepassen van gelijkspanning op openbare verlichtingsnetten heeft vele voordelen. De grootste daarvan is zonder meer energiebesparing. De conversie van wissel- naar gelijkspanning hoeft namelijk niet langer gemaakt te worden. Conversie-apparatuur wordt daarmee overbodig. Het resulteert in energiebesparing en minder gebruik van kostbare grondstoffen (60% minder kabels/koper, bijvoorbeeld). Omdat er minder apparatuur nodig is, gaan verlichtingssystemen ook langer mee. Ook aanleg en onderhoud van openbare verlichting wordt goedkoper.
Een ander groot voordeel is dat data ‘soepeler’ verzonden kan worden over het gelijkspanningsnet. Hierdoor kan de verlichting goed worden aangestuurd. Meer licht bij een calamiteit? Of minder licht op rustige uren? Het is allemaal mogelijk en op deze manier wordt ook energie bespaard.
Grote stappen zetten
Akerboom werd voor de titel voorgedragen door Henk Walraven, algemeen directeur van Luminext: “Ik ken Wilfred Akerboom als een zeer vakkundige en gedreven energieprofessional. Zijn enthousiasme om innovatieve oplossingen tot een succes te maken, werkt aanstekelijk. Het project is niet alleen vernieuwend en succesvol geweest, maar met de opgedane kennis en ervaringen kunnen nu grote stappen gezet worden in de energietransitie naar een duurzaam verlichte buitenruimte.”
Juryvoorzitter Kornelis Blok en jurylid Jorien Schreuder wezen Akerboom de prijs toe omdat het de eerste keer is dat gelijkspanning in Nederland in de praktijk wordt toegepast. De andere genomineerden waren Jelle Rademaker van de Groene Grachten en Anton Wemmers van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).
Afbeelding: Norbert Cuiper (v.l.n.r.: Kornelis Blok, Wilfred Akerboom, Anton Wemmers, Jelle Rademakers en Jorien Schreuder).