Auto rijdt in de toekomst op gras

Erik op 29 maart 2017 | 2 minuten leestijd
De traditionele brandstoffen raken steeds verder op hun retour en dat raakt ook de auto-industrie. Zij moeten steeds meer omschakelen naar andere manieren om de motoren draaiende te houden al is de lobby voor fossiele brandstoffen nog bijzonder sterk.

Een oplossing voor het probleem van fossiele brandstoffen kan biobrandstof zijn. Ingenieurs van de Belgische universiteit in Gent zijn bezig met het ontwikkelen van een biobrandstof die wordt gemaakt van gras. Groot voordeel van de biobrandstof van gras is dat deze geen CO2 uitstoot. En Gras, zo laat doctoraatsstudent Way Cern Khor weten, “is er in overvloed.” Hij doet onderzoek naar deze brandstof en wil uiteindelijk ook op promoveren. Daarbij heeft hij getest hoe hij gras kan afbreken zodat het gebruikt kan worden als brandstof.

Hoe dan?

Na een korte voorbehandeling is het gras goed afbreekbaar. Bacteriën, die aan het proces worden toegevoegd, zetten de suikers in het gras om in capronzuur. Dat zuur kan weer worden omgezet in decaan dat kan worden gebruikt als brandstof.

Te duur

Het proces is momenteel nog erg duur en levert maar weinig brandstof op. Zodoende is het niet direct aannemelijk dat voertuigen op kort termijn rijden (of vliegen) op brandstof dat gemaakt is van gras. Ook de motoren moeten hier op worden afgestemd. De onderzoekers hopen op termijn het proces op te schalen door samen te werken met bedrijven. Hierdoor zal de prijs dalen en komt het rijden op gras weer iets dichterbij. 

Gerelateerde artikelen