ATAG CV-ketels door KIWA gecertificeerd voor 30% bijmenging waterstof

Erik op 6 februari 2020 | 2 minuten leestijd
ATAG Verwarming legt de focus op waterstof: ontwikkelingstrajecten rondom bijmenging van waterstof, hoger dan de huidige CE normering toelaat, zijn ingezet. Dit heeft ertoe geleid dat ATAG Verwarming als eerste CV-ketel fabrikant door KIWA gecertificeerd is voor 30% waterstof bijmenging aan aardgas in een CV-ketel. ATAG is binnen ARISTON Thermo Group aangewezen om de waterstof ontwikkelingen te leiden.

Carl Berlo, CEO ATAG Verwarming, zegt over de ontwikkeling: “De markt beweegt: Van hybride warmtepomp, warmtenetten, groen gas  tot waterstof – al dan niet met bijmenging. Maar wat het wordt? Niemand die het nu weet. Inzetten op één systeem is niet wenselijk. Daarom zien wij ook waterstof als één van de wegen die leiden naar CO2 neutraal. De certificering door KIWA van onze ketel voor maximaal 30% bijmenging bevestigt dit”. 

De certificering voor 30% bijmenging geldt op dit moment voor de i28CZ-H CV-ketel. Deze ketel behoort tot de nieuwste iZ-serie en heeft dezelfde basis als alle andere ketels uit het ATAG-assortiment. Dit betekent dat op korte termijn ook de andere toestellen van ATAG gecertificeerd zullen zijn voor bijmenging met waterstof. Met de genoemde bijmenging kan een CO2 reductie van meer dan 10% worden gerealiseerd. 

Vervangingsmarkt

ATAG blijft ook actief in de gasmarkt, want de vervangingsmarkt –ruim 400K stuks – zal ook de komende jaren blijven bestaan. CV-ketels zijn nog niet uitontwikkeld; zo is het rendement van het tapwater nog te verbeteren. En een hybride systeem is nu een combi van twee componenten. Dit kan ook één component worden.

Wel wordt de focus meer en meer verlegd naar andere – duurzamere – oplossingen dan aardgas. Hierbij is inzetten op één systeem niet wenselijk, want iedere woning vraagt om een eigen warmteoplossing. Belangrijk is om opties aan te bieden die het beste passen bij de specifieke woonsituatie. De ATAG visie rondom verwarmen is daarom gebaseerd op de 4 duurzaamheidsstappen naar CO2 neutraal. Van verwarmen met aardgas, met zon, hybride tot een All-Electric oplossing, alle mogelijkheden zijn bespreekbaar en leverbaar.

Naast de genoemde waterstofontwikkelingen wordt er ook gewerkt aan trajecten mbt warmtenetten. Hierbij moet worden gedacht aan afleversets en warmwater oplossingen.

Gerelateerde artikelen