​Amsterdams fietspad zorgt voor eigen energie

Erik op 24 februari 2016 | 2 minuten leestijd
Onze hoofdstad heeft er een nieuw en bijzonder fietspad bij. Het fietspad heeft een onafhankelijk elektriciteitsnet en wekt door middel van een aantal drijvende zonnepanelen en een windmolen eigen energie op. Op deze manier wordt de verlichting van het fietspad op duurzame wijze van elektriciteit voorzien.

Het fietspad is te vinden in het Westelijk Havengebied. In totaal worden 42 lantaarnpalen van duurzame stroom voorzien door middel van het onafhankelijke elektriciteitsnet.

Zelf besturen

Aanstaande zomer krijgen fietsers er een leuke mogelijkheid bij. Via een speciale app kunnen zij dan zelf het lichtniveau van de lantaarnpalen bepalen. Momenteel wordt de dynamische verlichting op afstand bestuurd.

Hoe dit precies gaat werken is vooralsnog onduidelijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als twee fietsers tegelijkertijd het licht willen aansturen? En is aansturen van verlichting via je smartphone wel een goed idee tijdens het fietsen?

Voordelen

De lokale energieopwekking brengt in ieder geval veel voordelen met zich mee. Er hoeven bijvoorbeeld geen leidingen en kabels naar buiten het Havengebied gelegd worden. Ook omvormers zijn onnodig. Hierdoor is de terugverdientijd van de investering beduidend lager.

Gerelateerde artikelen