Amsterdam start proef met thuisbatterijen

Erik op 20 juli 2016 | 2 minuten leestijd
​Amsterdam krijgt woningen met een thuisbatterij die elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kan opslaan. De test van onder andere netbeheerder Alliander in Nieuw-West wordt uitgevoerd in vijftig huizen die onderdeel zijn van een slim netwerk.

Doordat de energie, die gedurende de dag wordt opgewekt, wordt opgeslagen, kunnen de huishoudens ook na zonsondergang gebruik maken van duurzame energie. Dit kan besparen op de energierekening. Alliander werkt in de tweejaar durende proef samen met adviesbureau Greenspread en de innovatiekoepel Amsterdam Smart City. Zij willen onderzoeken of de panelen nog meer opleveren omdat energie niet verloren gaat. In veel gevallen kunnen huishoudens te veel produceerde elektriciteit terugleveren aan de energiebedrijven, maar een wetwijziging maakt dat over enkele jaren minder aantrekkelijk en wordt het opslaan van elektriciteit voor eigen gebruik een betere oplossing.

Grid

De nieuwe batterij heeft ongeveer het formaat van een koelbox en helpt bij het regelen van energie verbruik. Als energie duurder is, zal het energie leveren en bij goedkope tarieven gedurende dag laadt het zich op. Op die manier wordt er nooit gebruik gemaakt van het dure tarief. Elke thuisbatterij heeft een capaciteit van 5 kWh en doordat ze met elkaar verbonden zijn, profiteren de huishoudens van elkaars netwerk.

Gerelateerde artikelen