​Amsterdam gaat binnenklimaat scholen aanpakken

Ventileren is altijd belangrijk, zeker in scholen waar kinderen hard leren en geconcentreerd werken. De stad Amsterdam gaat daarom basisscholen aanpakken en zorgen dat deze een goed binnenklimaat hebben. Daarbij richt de stad zich op een lagere CO2-uitstoot, hogere leerprestaties en gelijkblijvende kosten.

Adviesbureau DWA is, in opdracht van Amsterdam, eind vorig jaar begonnen met een onderzoek naar de binnenklimaten van school. Onderwerp van het onderzoek was de luchtkwaliteitsklasse van alle scholen. In totaal werden 355 onderzocht waarbij werd gekeken naar de theoretische luchtkwaliteitsklasse op basis van beeld materiaal.

Dit voorjaar verder

Het totale onderzoek naar de kwaliteit van het binnenklimaat van de school is nog niet af. DWA gaat dit voorjaar het onderzoek een vervolg geven door de luchtkwaliteitsklasse opnieuw onder de loop te nemen door middel van daadwerkelijke monitoringgegevens. Amsterdam kan met de onderzoeksresultaten bekijken welke scholen als eerste aan de beurt zijn.

90 scholen

Gezonde scholen zijn belangrijk voor de stad omdat het de gezondheid en de leerprestaties van de leerlingen verbetert. Zodoende worden er 90 scholen onder handen genomen in de komende drie jaar. Daarvan zijn er in 2014 al tien aangepakt. Projectleider vanuit de gemeente Amsterdam, Albèrt Duyst, vind het project ‘Verbeteren Binnenklimaat en Energieprestaties’ belangrijk waarbij er belangrijke lessen kunnen worden geleerd uit het verleden. “Voor de schoolbesturen is exploitatieneutraliteit van belang. Door de markt op basis van prestatie-eisen uit te dagen een gegarandeerd kwaliteitsniveau te halen is een optimale set van maatregelen gerealiseerd.”

Gerelateerde artikelen