De nieuwe megabatterij wordt in de komende dagen gebouwd en de parkeergarage onder het stadion. Deze batterij bestaat ui 280 gebruikte batterijen uit de elektrische Nissan LEAF en krijgt een vermogen van 4 megawatt. Met dat vermogen kunnen enkele duizenden huishoudens van stroom worden voorzien.
Flexibele opslagcapaciteit
In een persbericht laten de oprichters weten veel kansen te zien voor het kersverse energiebedrijf: “Amsterdam Energy ArenA is een nieuw bedrijf dat flexibele opslagcapaciteit biedt voor stroom.” Het is voor het eerst in de wereld dat energieopslag op zo’n grote schaal wordt ingezet in een commercieel gebouw. Amsterdam Energy ArenA speelt met de nieuwe stap in op de groeiende vraag naar tijdelijke energieopslag door de groeide productie van duurzame energie. De onvoorspelbaarheid van de hoeveelheid die kan worden opgewekt, door minder wind of een bewolkte dag, zorgt om oplossingen. “Een opslagsysteem draagt bij aan de stabiliteit van het energienet doordat het de pieken en dalen afvlakt van zowel energiegebruik als duurzame energieproductie.” Elektrische auto’s spelen daarbij ook een rol. Het opslagsysteem kan worden uitgebreid door er elektrische auto’s aan te koppelen. “De accu’s kunnen dan extra opslagcapaciteit bieden en fungeren als flexibel ‘overloopgebied’ voor elektriciteit.”
Voor niks gaan alleen de zon op
Het nieuwe bedrijf gaat ook geld verdienen aan het nieuwe systeem door de beschikbare overcapaciteit te verhandelen op de energiemarkt. “Vooral voor netbeheerders is het waardevol om te beschikken over mogelijkheden voor flexibele, tijdelijke opslag van elektriciteit. Zij hebben hier geld voor over omdat investeringen in de aanpassing van het elektriciteitsnet hierdoor niet nodig zijn.”
Samen duurzaam
Maar duurzaamheid is voor iedereen belangrijk en krijgt een steeds grotere rol. Daarom wil Amsterdam ArenA de kennis en ervaring delen met andere stadions. Daarnaast wil het bedrijf groeien tot spil in de lokale smart energy grid. “Als er ‘s avonds bijvoorbeeld een concert plaatsvindt in de Ziggo Dome en er in de ArenA geen activiteiten gepland staan, kan de batterij energie leveren aan de buren. Amsterdam Energy ArenA biedt dan als energiebedrijf een combinatie van duurzame elektriciteitsproductie met de eigen zonnepanelen, flexibele energieopslag met accu’s en kan dan ook lokaal energie leveren aan gebouwen en wellicht ook woningen in de directe omgeving.”