Amerikaanse start-up gaat strijd met Tesla aan

Erik op 30 mei 2017 | 3 minuten leestijd
Het zonnedak van Tesla krijgt concurrentie uit enigszins onverwachte hoek. De start-up Forward Labs uit de Verenigde Staten heeft ook een dak ontwikkeld dat gedeeltelijk uit zonnepanelen bestaat. Volgens de ontwikkelaars is hun dak tot 33 procent goedkoper en wordt de installatie veel sneller uitgevoerd.

Het Amerikaanse bedrijf liet aan de website van Green Tech Media weten dat hun dak 91,40 Amerikaanse dollar per vierkante meter gaat kosten terwijl het zonnedak van Tesla $ 235 per vierkante meter kost. Beide daksystemen bestaan overigens niet volledig uit zonnepanelen en de eigenaar kan zelf bepalen hoeveel zonnepanelen er daadwerkelijk in het dak worden verwerkt. Voor de delen die zonnestroom opwekken wordt 3,25 dollar extra gerekend. Forward Labs richt zich met de noviteit voornamelijk op nieuwe daken of renovatie projecten.

Kosten omlaag, rendement omhoog

Het concurrerende zonnedak is volgens de ontwikkelaars het meest kosteneffectieve dak in de markt en zal het meeste rendement opleveren. Omdat de kosten ook lager liggen, is de terugverdientijd korter. Daarbij gaf CEO Zach Taylor aan niet te veel de vergelijking te willen maken met het zonnedak van Tesla.

Tesla versus Forward Labs

De vergelijking is ook niet volledig te maken, want het zonnedak van Forward Labs is anders opgebouwd. Het dak is opgebouwd uit grote panelen die van glas zijn gemaakt. Vijf verschillende lagen, met onder meer een dikke laag glas en zonnecellen, maken het dak volgens de producenten een stuk sterker waardoor de levensduur langer wordt. Daarnaast is er een speciaal ventilatiesysteem in het dak gebouwd dat de panelen koelt. Tesla maakt gebruik van dakpannen en heeft geen ventilatiesysteem.

Installatietijd is korter

Het dak van de Amerikaanse start-up wordt gedeeltelijk prefab gemaakt waardoor de installatietijd op locatie wordt beperkt tot twee a drie dagen; Tesla heeft een week nodig.

Bestellingen en testen

Inmiddels zijn er al een aantal bestellingen binnen en wordt het volledige dak nog verder getest in de Amerikaanse staat New York. 

Over het zonnedak van Tesla wordt gezegd dat de bestellingen flink zijn opgelopen waardoor het de productie overstijgt. Zodoende is de verwachting dat het zonnedak van Tesla tot ver in 2018 is uitverkocht.

Gerelateerde artikelen