​Altijd stroom bij de hand

Erik op 11 oktober 2016 | 3 minuten leestijd
Omdat de beschikbaarheid van zonne- en windenergie niet onder alle omstandigheden kan worden gegarandeerd, bedenken tal van leveranciers slimme oplossingen. Veel R&D-inspanningen richten zich op grootschalige energieopslag. Maar ook voor de particulier of kleine ondernemer biedt de markt steeds vaker interessante oplossingen. Vooral wanneer deze energie ‘mobiel’ moet zijn.

Hiken in Chili, backpacken in Thailand of heel traditioneel met de caravan eropuit in Frankrijk. Het is wel bijzonder prettig als de smartphone of tabletcomputer ongestoord in bedrijf kan blijven. Mobisun bedient deze markt met mobiele zonnepanelen die de stroom leveren aan een powerbank waaraan vervolgens de devices kunnen worden gehangen. Sinds kort heeft Mobisun ook een Pro-versie. Deze productlijn bestaat uit mobiele zonnepanelen voor professionele gebruikers. Het Mobisun Pro 2.5 draagbare zonnepaneel is een product uit de Mobisun Pro lijn waarbij je elektronische apparaten tot 250 W kunt aansluiten.

Plug&Play batterij

Een stapje groter, en overigens nog niet leverbaar, is de draagbare plug&play stroomvoorziening van Wattsun. Het product komt waarschijnlijk in de loop van het volgende jaar op de markt. Wattsun is een start-up die neergestreken is in Arnhem en heeft als doel duurzame energie mobiel te maken. Wattsun heeft een mobiele batterij bedacht waar de gebruiker meteen een 230 V-stekker in kan steken. Het is een compact, handzaam en modulair systeem. De Wattsun bestaat uit een ‘dock’ en een ‘pack’; samen vormen zij  een ‘stack’. De onderste module is de dock en is voorzien van een 230 V stopcontact.  De pack bestaat uit een accu en een slim schakelsysteem dat ervoor zorgt dat de Wattsun automatisch en veilig aan elkaar kan worden gekoppeld. Door een pack op de dock te plaatsen wordt er automatisch energie toegevoegd aan de dock. 

De packs hebben een vermogen van 2.000 Watt. De modules kunnen eenvoudig op en af gestapeld worden waardoor de gebruiker zelf de gewenste capaciteit bepaalt. Naar wens kan de capaciteit worden uitgebreid tot maximaal 4 Packs.

WattSun is ontwikkeld met het oog te gebruiken voor festivals. Eettenten, EHBO-posten en andere kleine onderdelen van festivals kunnen zo erg eenvoudig van stroom worden voorzien. Anderszins biedt het systeem ook een oplossing wanneer de gebruiker het tijdelijk zonder een aansluiting op het elektriciteitsnet moet stellen.

Hybride generator

In die situaties ligt de inzet van een generator voor de hand. Maar ook generators kunnen veel slimmer. In dit verband mag het hybridesysteem van NRG-BOX zeker niet ongenoemd blijven. Home NRG introduceerde de innovatieve NRG-BOX onlangs op Vakbeurs Energie. Deze superzuinige dieselgenerator schakelt dankzij de slimme software moeiteloos over tussen een hoogwaardig batterijsysteem en efficiënte zonnepanelen. Een zogenaamd  ‘Triple Hybrid Power’ systeem. De gebruiker bespaart tot 40 procent brandstofkosten ten opzichte van een conventionele dieselgenerator. Alle elementen van de NRG-BOX bevinden zich in een 20 ft container. Op deze manier is de mobiele NRG-BOX makkelijk te verplaatsen en voor elke toepassing inzetbaar. 

Gerelateerde artikelen