Alternatief voor de kooldraadlamp

Erik op 2 juni 2015 | 3 minuten leestijd
De kooldraadlamp is veel milieuorganisaties een doorn in het oog. De gloeilampen vreten energie en hebben dan ook het dieprode energielabel E. Niet voor niets heeft de Europese Unie de kooldraadlamp en alle andere gloeilampen in 2012 verboden.

Met dit verbod tracht de Europese Unie de productie van de kooldraadlampen terug te dringen, maar dat is niet helemaal gelukt. Sterker nog: de lamp met energievretende draad is nog volop te verkrijgen. Toch zijn er steeds meer alternatieven, bijvoorbeeld de Caret.

Na de introductie van de Caret Squirrel Cage lichtbron in 2014, heeft NDF een nieuwe vorm aan het assortiment toegevoegd; de Caret Globe 115, een prachtige, innovatieve lamp. Het Nederlandse ontwerp draagt bij aan een sfeervolle uitstraling door haar mooie licht.
De Caret lampen zijn energiezuinige, retrofit opvolgers van de kooldraadlampen, met een warme lichtkleur (2300 K) en een zeer lange levensduur (>25.000 uur). Bovendien zijn ze dimbaar!

Vooral in projecten, hotels en horecagelegenheden is de lamp een logische keus wanneer gekeken wordt naar karakter en design, maar draagt ze tevens bij aan een enorme besparing op de energierekening ten opzichte van het gebruik van de eerder vermelde kooldraadlamp. Een conservatieve raming laat zien dat de investering al binnen 1,5 jaar terugverdiend is. 

Caret Squirrel Cage in de lobby van Theater Amsterdam

De ontwikkeling van de Caret lamp is in gang gezet vanwege de EU regelgeving ten aanzien van het uitfaseren van de gloeilamp.  Er is veel aandacht geschonken aan het design en er zijn geen consessies gedaan aan de kwaliteit van de lamp. Het is een staaltje techniek en vakmanschap van de bovenste plank. De lamp voldoet ook reeds aan de nieuwe EU regelgeving van september 2016.

Maar nog wel het allerbelangrijkste; het is een lamp die gezien mag/moet worden!
Met name in armaturen waar de lichtbron een zichtbepalend onderdeel is van het geheel komt de Caret het beste tot zijn recht. Beide types zijn toepasbaar in zowel binnen- als buitenarmaturen.

Caret Squirrel Cage in buitenlantaarns van het Mauritshuis in Den Haag

Gerelateerde artikelen