Vergeet niet door te spoelen, roepen we onze kinderen nu nog na. Maar eigenlijk is dat al hopeloos ouderwets. Het slimme toilet trekt zelf wel door zonder dat je hiervoor een handeling hoeft te verrichten. Een sensor ziet of je nog voor het toilet staat of er nog opzit, en activeert vervolgens het spoelmechanisme. Er is ook een type sensor dat een handbeweging registreert, maar dat is dan weer minder handig in huishoudens waarin doortrekken wel eens vergeten wordt. Het voordeel is tweeledig. Het betekent gemak maar het is vooral winst qua hygiëne. Bacteriën zullen zich niet verspreiden als je de wc spoelt.
Warme wc-bril
Over het nut van de slimme verwarmde toiletbril mag dan weer worden getwijfeld. Oké, een koude toiletbril is heel even onprettig, maar in onze centraal verwarmde huizen is nergens meer een plek te vinden waar de temperatuur onaangenaam is, ook niet op het kleinste kamertje. Wel weer slim is een extra beveiliging zoals de Delta Brevard met FlushIQ Technology. Dit systeem controleert of het toilet verstopt zit en stopt het doorspoelen wanneer er een probleem opgemerkt wordt. Vooral handig voor openbare toiletten of sanitaire ruimtes in sportcomplexen of campings.
Slimme wc’s besparen in veel gevallen water maar hebben aan de andere kant weer elektriciteit nodig om te functioneren. Met behulp van sensoren wordt bepaald hoeveel water nodig is om door te spoelen, zodat je nooit teveel water verbruikt. Een slim toilet verbruikt al snel 60 procent minder water dan een standaard toilet. Er zijn veel meer features die een wc slim kunnen maken en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Wat te denken van een luchtdroger in de toiletpot, een zelfreinigende functie, een automatische luchtverfrisser, een massagestraal in de pot, een bidet met massage-optie en – het bestaat echt – een wc met voetenwarmer.
Spoelen met je smartphone
Nog zo’n innovatie waarvan je je af kunt vragen, wie daar op zit te wachten. De AquaClean douchewc’s van Geberit bediende je tot op heden met de reguliere afstandsbediening en het zijpaneel van het toilet. Toch al een groot gemak zou je zeggen. Maar dat kan dus nu ook met de smartphone. Via de app kunnen gebruikers niet alleen hun persoonlijke instellingen voor de sterkte van de douchestraal, de douche-armpositie en oscillatie aanpassen, maar ook de verwarming van de wc-zitting, de geurzuivering en warmteföhn. Geberit meldt trots dat daarmee de gebruiker de persoonlijke instellingen mee kan nemen als die op reis gaat. Of je er wat aan hebt bij een toiletbezoek is overigens maar de vraag. Bij hoge nood moet je wel eerst een slimme wc van Geberit hebben gevonden.
Douchekoppen
Niet alleen het toilet, ook de douchekoppen worden steeds slimmer. Hoewel, het zijn eigenlijk meer gadgets. Douchekoppen met een ingebouwde bluetooth speaker die verbinding maakt met je smartphone liggen tegenwoordig al bij de bouwmarkt net als douchekoppen met ledverlichting die met de juiste kleur aangeven dat het water op temperatuur is. Iets zinvoller is het product van Crosswater Digital. Met het Crosswater Digital Duo kan makkelijk worden geswitcht tussen het gebruik van douche of bad. In een app op je smartphone of tablet kan je onder andere aangeven hoe warm het water moet zijn en wat voor waterstraal je wilt gebruiken. Zo kun je dus ook alvast jouw douche of bad opwarmen terwijl je zelf nog niet eens uit bed bent gekropen. Een ander handigheidje is dat de douche zich na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt, zodat je dat voortaan nooit meer kunt vergeten. Ook kan hij in zijn geheugen drie standen onthouden, waardoor je hem dus niet iedere keer opnieuw hoeft te programmeren.