Alliander start pilot met energieopslag in thuisbatterij

Erik op 12 juli 2017 | 2 minuten leestijd
Het opslaan van duurzame opgewekte energie is nog een struikelblok. Deze energie gaat in veel gevallen nog verloren en dat is zonde. Die mening wordt gedeeld door Alliander. Het bedrijf is begonnen met een pilot voor een thuisbatterij zodat particulieren hun opgewekte elektriciteit kunnen opslaan.

Alliander krijgt bij de pilot hulp van Energieleverancier Greenspread, ICT-ontwikkelaar EXE. De drie partijen zijn een project gestart waarbij wijkbewoners hun duurzame energie uit hun zonnepanelen gezamenlijk kunnen verhandelen. Dit project is de start van het grotere Vehicle2Grid-project waarbij vijftig Amsterdamse huishoudens worden voorzien van een thuisbatterij zodat de elektriciteit van de zonnepanelen kan worden opgeslagen. Deze huishoudens zijn verbonden met een systeem dat er voor zorgt dat de energie op het juiste moment wordt gebruikt. Als het niet wordt gebruikt, wordt het opgeslagen of verkocht. Het verkopen van de elektriciteit heeft nogal wat voeten in de aarde omdat de huishoudens belasting moeten betalen over de verkochte stroom. Daar wil Alliander mee aan de slag door een virtuele energiecentrale te creëren.

Virtuele energiecentrale

De virtuele energiecentrale waaraan de drie partijen werken, moet meer inzicht geven hoe een stad zoals Amsterdam, beter kan omgaan met duurzame energie. Er moet een balans worden gevonden tussen vraag en aanbod om de opgewekte energie beter te benutten en het elektriciteitsnet te ontlasten. De rol van Energieleverancier Greenspread wordt het onderzoeken hoe de huishoudens en kunnen verdienen aan de stroomhandel. 

Gerelateerde artikelen