Met de huidige technische mogelijkheden is het eenvoudig om het gebruik van de diverse ruimten inzichtelijk te maken, hoe groot het kantoor ook is. Internet of Things is overal en sensoren worden met de dag goedkoper. Door ze te koppelen aan slimme software beschikt het facility management ineens over een handige tool waarmee veel overbodig ruimtebeslag en schoonmaakwerk wordt voorkomen. Welkom in de wereld van BeSense. De informatie wordt draadloos verstuurd over het Lora-netwerk,’ vertelt Marthe Doornbos, projectleider bij BeSense. ‘We doen dat omdat weg helemaal weg willen blijven van smartphones die allemaal op de Wifi zitten. Bovendien willen Wifi-netwerken nogal eens storen en daar zouden onze diensten meteen last van hebben.’
Online dashboard
De draadloze sensoren van BeSense meten real-time en volledig anoniem de bezetting en benutting van werkplekken, vergaderzalen en toiletten. Maar ook temperatuur, CO₂-gehalte, lichtintensiteit, geluidsniveau en luchtvochtigheid worden gemeten. Alle data zijn – voor wie geautoriseerd is – direct zichtbaar op een online dashboard. Zo kan worden vastgesteld dat een dag-en-nacht verwarmde ruimte maar voor 12 procent van de tijd is bezet. Of dat die spreekkamer op vier hoog vaak een zorgelijk hoog CO₂-gehalte heeft, zelfs als er maar een klein groepje vergadert. Maar het draagt –althans voorlopig nog – vooral bij aan efficiënt werken. Schoonmakers zullen met de informatie van de sensoren niet langer een vaste maar doelgerichte route lopen.
De informatie vanuit de sensoren wordt nu nog alleen gemeten en geanalyseerd voor gebruik door het facilitaire management. BeSense werkt nog aan de koppeling van deze data aan het gebouwbeheersysteem (gbs), zodat deze informatie via het gbs de klimaatinstallatie kan aansturen. Ook zal BeSense in de toekomst gekoppeld kunnen worden aan FMIS, een veel toegepast systeem om facilitaire processen te sturen.
Rustige dag? Afdeling dicht
In het Museum voor Communicatie (COMM) in Den Haag wordt BeSense toegepast voor facilitaire zaken, de museale inrichting én de horeca. Dankzij BeSense weet het museum nu wat de top drie attracties zijn, waar de bezoekers het langst blijven staan en welke stukken worden overgeslagen.
In het Haagse kantoor van Aegon hangen zo’n vijfhonderd sensoren die de bezetting in de gaten houden. Ze bevinden zich onder de bureaus, in de vergaderruimten, spreekruimten en in de voorruimten van de toiletten. Op donderdag er is nauwelijks een vrije werkplek te vinden. De data uit BeSense registreren dat de vrijdag weer juist een rustige dag is op kantoor. De facilitair manager sluit daarom tegenwoordig op vrijdag een aantal ruimten zodat de schoonmakers daar weg kunnen blijven.
Plug & play
BeSense verzorgt zelf de installatie en inbedrijfstelling van het systeem. Dat gaat werkelijk razendsnel. Het is dan ook echt een plug & play-systeem benadrukt Doornbos. ‘Als wij bij een klant langs gaan zijn we in een dag klaar met de installatie. We nemen de sensoren mee en plakken ze in diverse ruimten onder tafels of tegen wanden, steken de gateway in het stopcontact waarna het systeem in feite al operationeel is.’