​Alle nieuwe OV-bussen vanaf 2025 emissievrij

Erik op 19 april 2016 | 2 minuten leestijd
Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) tekende deze week een overeenkomst met alle betrokken openbaar vervoerspartijen, waarin staat dat alle nieuwe bussen vanaf 2025 op waterstof of elektriciteit moeten rijden.

Noord-Brabant en Limburg namen het voortouw in deze ontwikkeling; busmaatschappijen in deze provincies rijden over een paar jaar al volledig elektrisch. Staatssecretaris Dijksma: “Noord-Brabant en Limburg laten nu al zien dat uitstootvrije bussen een slimme investering zijn voor zowel ons milieu als de economie. We krijgen schonere steden en ook worden minder broeikasgassen uitgestoten die slecht zijn voor het klimaat. Het geeft bovendien een flinke impuls aan de positie die we als Nederland willen innemen in het verduurzamen van ons stads- en streekvervoer. Nederlandse bedrijven die technieken ontwikkelen en bussen produceren, profiteren ook van deze aanpak.”

Duurzame energie

Met het ondertekenen van de overeenkomst is niet alleen vastgelegd dat alle nieuwe bussen vanaf 2025 emissievrij moeten zijn. De energie waar de bussen gebruik van maken, moet ook volledig duurzaam zijn opgewekt, door zonnepanelen of windmolens uit de regio. Bij bussen op waterstof wordt waterstof verbrandt en omgezet
naar elektriciteit. Hierdoor stoten dergelijke bussen alleen schone waterdamp
uit.

Gerelateerde artikelen