“De all-electric woningen hebben geen gasaansluiting”, zegt Roel Zoethout, projectleider. “De huizen zijn uitgerust met zonnepanelen, die 5000 KW aan energie opwekken.” Zo’n 2500 KW van de opgewekte energie wordt gebruikt voor gebouw gebonden energiegebruik. De overige 2500 KW is weggelegd voor de bewoners. “Als bewoners bewust met hun energieverbruik omgaan, zijn opwekking en verbruik van energie in balans”, aldus Zoethout.
Warmtepomp
Het lage energieverbruik in een all-electric woning wordt mogelijk gemaakt door verschillende elementen. Zo zijn de huizen zwaar geïsoleerd en voorzien van triple beglazing. Ook zijn de all-electric woningen voorzien van een lucht/water-warmtepomp, die speciaal voor dit project geproduceerd werd door Dutch Heatpump Solutions. Deze Hydrotop-warmtepompen zijn uitgerust met een 200 liter tapwaterboiler en maken vloerverwarming in elke ruimte van het huis mogelijk. Het buitendeel van de pomp haalt energie uit de buitenlucht.
Als de bewoners het goed spelen, kan hun woning energieneutraal blijven. Zoethout: “Met een gemiddeld gezin van twee volwassenen en één kind zou de opwekking en het verbruik van energie in balans moeten zijn. Maar de bewoners moeten dan niet elke dag een half uur onder de douche staan of onnodig lampen laten branden.”
Toekomst
Volgens Zoethout zijn all-electric woningen de toekomst en zullen ze in Nederland steeds vaker gebouwd worden. “Gas is eindig. Elektriciteit niet”, aldus Zoethout. “Een jaar geleden hebben we zeven all-electric huizen opgeleverd in Nijmegen. De reacties zijn positief. Zelfs gezinnen met drie kinderen bleven ongeveer energie-neutraal.”