Afschaffen salderingsregeling maakt weg vrij voor energieopslag

Erik op 6 november 2017 | 2 minuten leestijd
Met de komst van steeds meer zonnepanelen, wordt het opslaan van energie meer gepromoot. Het aanschaffen van een thuisbatterij voor opslag van elektriciteit is momenteel nog erg kostbaar waardoor consumenten de koop nog veelal uitstellen. Als het aan Eaton ligt, moet daar spoedig verandering in komen zeker op het moment dat de salderingsregeling wordt afgeschaft.

Eaton trok in september door het land met een speciale tour om installateurs, groothandel en adviseurs informatie te verschaffen over de laatste ontwikkelingen. Niet alleen op het gebied van energieopslag, maar ook  verduurzaming en beveiliging van woningen en woonhuisintelligentie. Want Nederland, en de installatiebranche, staan niet stil. “Er wordt ingezet op het gasloos maken van (nieuwbouw)woningen, de salderingsregeling zoals we die nu kennen vervalt in 2020 en er zijn verschillende maatregelen aangekondigd die tot duurzaamheidswinst moeten leiden”, legt Eaton uit.

Belangrijke rol installateur

Bij de transformatie op het gebied van duurzaamheid is een belangrijke rol weggelegd voor de professionals uit de installatiebranche. “Er komt steeds meer nadruk te liggen op het intelligent uitvoeren en verduurzamen van woningen en daar spelen zij natuurlijk een grote rol in”, zegt Wendy van der Aa segment manager residentieel bij Eaton Industries.

Afschaffen salderingsregeling

De nieuwe regering heeft inmiddels al verklapt dat zij de salderingsregeling zullen afschaffen. Hierdoor wordt het voor consumenten en bedrijven interessant om duurzaam opgewekte elektriciteit op te slaan. “Eaton is met xStorage Home, een product dat is ontwikkeld in samenwerking met Nissan, een van de voorlopers daarin”, legt het bedrijf hun plannen uit. “Medio 2018 zijn onze oplossingen voor thuisopslag beschikbaar en dat betekent dat bewoners veel meer zelf de regie krijgen over hoe ze omgaan met hun opgewekte energie.” Als het terugleveren van het overschot aan stroom niet meer interessant is, zullen meer consumenten zicht richten op de opslag van stroom. “Installateurs moeten zich daarop voorbereiden”, is Eaton van mening. 

Gerelateerde artikelen