Active House draait om duurzaamheid én comfort

Erik op 29 juli 2015 | 3 minuten leestijd
Kent u de benaming ‘Active House’? Het is níet de naam van een sportschool, maar van een visie op bouwen. Eén van de kenmerken van een Active House is dat een dergelijke woning een positieve CO2-voetafdruk heeft.

De benaming ‘Active House’ staat voor een organisatie, een visie en een concrete woning. De Active House-visie gaat uit van een evenwicht tussen energie, comfort en binnenklimaat en stelt gezondheid en wooncomfort centraal. De concrete Active House-woning is de belichaming van deze visie die als zodanig een positieve CO2-voetafdruk heeft en meer energie geeft dan neemt. Tot slot is Active House ook de naam van een non-profit organisatie die wereldwijd werkt aan een schonere, gezondere en veiligere wereld met duurzaam bouwen als vertrekpunt. 

Holistisch en integraal

Als organisatie wil Active House belanghebbenden in de bouw wereldwijd bij elkaar brengen. Leden van dit samenwerkingsverband zijn afkomstig uit de bouw en architectuur, maar ook consultants, fabrikanten, onderzoekers en universiteiten hebben zich aangesloten. De organisatie wil een krachtige, onafhankelijke en internationaal invloedrijke alliantie vormen. Doel van de alliantie is, zoals gezegd, het creëren van een gezondere en comfortabelere manier van wonen zonder daarbij het klimaat negatief te beïnvloeden. Active House staat daarbij voor een holistisch en integrale aanpak: in ieder project dat past binnen de visie van de organisatie worden dan ook altijd zowel comfort als milieu en energie meegewogen.

Duurzaam ontwerpen in alle vrijheid

Wie wil werken op basis van de visie van Active House krijgt niet te maken met vastliggende producten of oplossingen, maar met volledige ontwerpvrijheid – dit omdat de visie alle ruimte wil bieden aan vernieuwing. Active House biedt als kader wel zogeheten prestatie-eisen voor het hele gebouw. Deze eisen kunnen gebruikt worden als houvast bij bouwen, ontwerpen en renoveren in de geest van het gedachtegoed van ‘Active House’.

Binnen de specificaties is veel aandacht voor buiten- en binnenmilieu en uiteraard ook voor een duurzame omgang met energie. Of een woning daadwerkelijk een Active House genoemd mag worden, kan gemeten worden met behulp van een ‘radar’. Hierbij wordt gekeken in hoeverre er sprake is van evenwicht tussen het energieverbruik, het wooncomfort en de impact van de woning op het milieu. De specificaties voor een Active House zijn voor iedereen kosteloos te downloaden op de website van Active House Nederland.

Icoonwoningen

Op de eerdergenoemde website van Active House Nederland kan u ook kennismaken met praktijkvoorbeelden van de Active House-visie. Zo zijn er de Icoonwoningen in Den Haag en Almere: in relatief beperkte tijd en binnen een lager budget gebouwde, duurzame Active Houses. In Montfoort werden tien sociale huurwoningen de eerste woningen die in ons land een renovatie ondergingen op basis van de Active House-visie. Hiermee werden ‘De Poorters van Montfoort’ duurzame, energieopwekkende Active Houses; als het aan Active House ligt, volgen er nog vele. 

Gerelateerde artikelen