‘Active House bewijst dat het anders kan’

Erik op 15 april 2015 | 2 minuten leestijd
Volgens recent Duits onderzoek leven 80 miljoen Europeanen in ongezonde en vochtige gebouwen. In Nederland is dat aantal verwaarloosbaar. Toch? Onze constructies zijn namelijk stevig, duurzaam én energie-efficiënt. Vooral deze laatste component lijkt bij ons de hoogste prioriteit te hebben en zorgt er voor dat we energieneutrale woningen en kantoren bouwen als vierkante blokkendozen, met zware, dikke muren en relatief weinig raamoppervlak en daglicht. Energie-neutraal? Ongetwijfeld. Maar gezond? En worden wij als gebruikers daar blij en productief van?

Uiteraard moet de bouwwetgeving, die de renovatie of nieuwbouw van woningen bepaald, normen bevatten voor energie-efficiëntie. Het lijkt er echter sterk op dat dit streven ten koste gaat van de gezondheid en het welzijn van de mensen die in deze gebouwen verblijven. Vooral traditionele architecten en bouwers denken dat de componenten energie-efficiënt en gezond moeilijk samen gaan. Het VELUX Model Home 2020 progamma bewijst nu echter het tegendeel. Dit onderzoek bevat de jarenlange toetsing van zes CO2-neutrale modelwoningen in vijf Europese landen, die zijn gebouwd volgens de zogenaamde Active House principes. Daarbij is het welzijn van de gezinnen gemonitord, maar ook het binnenklimaat en het energieverbruik. Belangrijkste conclusie: de hoge niveaus van daglicht en frisse lucht verbeteren in deze modelwoningen de gezondheid van de gezinnen, het humeur en hun productiviteit. Het kan blijkbaar dus wel, energie-efficiënt bouwen mét een comfortabel en aangenaam leefklimaat.

Maar… willen we dit ook? Ons ‘ouderwetse denken’ lijkt nog niet te zijn gekeerd. Neem bijvoorbeeld de Stroomversnelling. Dit overheidsinitiatief voorziet in de renovatie van 110.000 rijwoningen volgens het nul op de meter-principe. Daarbij worden huiseigenaren verleid met het beeld van een mooi huis, zonder energiekosten. De wensen van de consument tellen echter minder mee.

Dat moet en kan anders. Als wij de komende 50 jaar willen leven en werken in gebouwen, waarvan we blij en productief worden, dan moet het roer om. Het bewijs dat dit kan, is er nu. Bouwen volgens de Active House visie is bouwen vanuit de bewoner. Dus draait het om een zeer lage energierekening, maar zeker ook om een prettige leefomgeving én een gezond binnenklimaat. De markt is nu aan zet: u en ik. Doet u mee?

Gerelateerde artikelen