De afkorting ‘BREEAM’ staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een methode waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen vastgesteld kan worden. De methode komt oorspronkelijk uit Engeland: het was het Engelse onderzoeksinstituut Building Research Establishment die hem ontwikkelde en naar buiten bracht.
Duurzame bewijzen
Duurzaamheid is iets wat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Nu is het eenvoudig om te beweren dat een (bouw)project duurzaam is – de vraag die dan opdoemt, is die naar ‘harde’ bewijzen. Met behulp van een BREEAM-NL-certificering kunt u aantonen dat uw gebouw een duurzaam karakter heeft.
In een samenleving die het belang van duurzaamheid steeds meer onderschrijft, is het interessant aantoonbaar duurzaam te bouwen. Zo laat onderzoek zien dat de huur- of leasetarieven voor duurzame panden hoger liggen dan voor niet-duurzame. De hogere tarieven zijn daarbij terug te leiden naar de lagere gebruikskosten en een kwalitatief hoogwaardiger binnenmilieu. Het eerder genoemde onderzoek toont aan dat de meerwaarde van duurzame gebouwen op deze manier liefst tot twintig procent kan bedragen.
Vier keurmerken
BREEAM-NL is een verzamelnaam voor vier verschillende keurmerken. Zo is er in de eerste plaats BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie. Onder deze noemer valt de duurzaamheidsprestatie van nieuwe panden. Daarnaast bestaat een tweede keurmerk: BREEAM-NL In-Use. Onder deze certificering worden bestaande panden beoordeeld op drie punten, te weten gebouw, beheer en gebruik. Een derde keurmerk is in te zetten op het vlak van gebiedsontwikkeling: BREEAM-NL ‘Gebiedsontwikkeling’. Tot slot is er een vierde keurmerk: BREEAM-NL Sloop en Demontage. Onder deze vlag kunnen sloopprojecten het predicaat ‘duurzaam’ verdienen. Ook voor gebouwen die in geen van deze categorieën vallen, is certificering mogelijk. Het gaat daarbij om maatwerk onder de noemer ‘BREEAM-NL Bespoke’.
Veel voordelen
Werken met een BREEAM-NL-certificering heeft veel voordelen. We noemden al het feit dat een gebouw met een BREEAM-NL-keurmerk aantoonbaar lagere operationele kosten heeft. Daarnaast kan een certificering ook investeringsvoordelen opleveren als het gaat om zogeheten groenfinanciering. Met een BREEAM-NL-certificaat komt een gebouw in aanmerking voor de hoogste Milieu InvesteringsAftrek (MIA). Naast financiële voordelen biedt een BREEAM-project ook een gezonder klimaat, wat de productiviteit van de medewerkers weer ten goede komt. Tijdens het certificeringstraject wordt immers onder meer aandacht besteed aan zaken als ventilatie, licht en klimaat.
Waar aandacht besteden aan duurzaamheid ooit een prijzenswaardige ‘luxe’ was, is het tegenwoordig steeds belangrijker en zal het in de toekomst misschien zelfs noodzakelijk zijn.