Aanbeveling legionellaveilige gebouwen omarmd door installatiebranche

Erik op 4 juli 2017 | 3 minuten leestijd
Nu de zomer is aangebroken, loert het gevaar van legionella. Wanneer consumenten lang op vakantie gaan, maar ook bijvoorbeeld bij sportclubs met een zomerstop, krijgt legionella vrij spel om zich te nestelen in de waterleidingen.

Viega wil legionella hard aanpakken en heeft de nieuwe CUR-Aanbeveling 120:2017 verwelkomd. Viega: “In de aanbeveling wordt gesproken over koude en warme zones in woningen alsook over het door Viega aanbevolen doorstromend installeren.” Deze aanbeveling wordt gezien als een instrument om al in de ontwerpfase hotspots, waar legionella zich kan voordoen, aan te pakken. Dit dient als handvat voor iedereen die te maken krijgt met drinkwaterinstallaties. Niet alleen de installateur, maar ook de aannemer en architect krijgen er mee te maken. “Het ontwerp, de uitwerking en realisatie van installaties in gebouwen vergen de nodige water technische deskundigheid”, legt Viega uit. “Met name het voorkomen van ongewenste opwarming van leidingwater is daarbij een voortdurend punt van aandacht. De nieuwe CUR-Aanbeveling gaat met name in op de bouwkundige randvoorwaarden om legionellaveilige leidingwaterinstallaties in gebouwen mogelijk te maken.”

LEES OOK: ‘Veel collectieve drinkwaterinstallaties van VvE’s besmet met legionella’

Evenwichtige aanvulling

De aanbeveling is uitgegeven door SBRCURnet en is, volgens onder meer Viega, een evenwichtige aanvulling op de kennis over legionellaveilige leidingwaterinstallaties die al eerder door de installatiesector was ontwikkeld. NEN1006 en bijbehorende Waterwerkbladen, maar ook ISSO-publicaties over legionellapreventie in gebouwinstallaties zijn daar voorbeelden van. Ook de bouw kan profiteren van de nieuwe aanbeveling omdat deze bruikbare en toepasbare technische oplossingen biedt. “Een goed voorbeeld daarvan is het doorstromend installeren zoals dat door Viega veelvuldig wordt aanbevolen.”

LEES OOK: Legionellabeheer hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn

Afstemming

De CUR-Aanbeveling is volledig afgestemd op ISSO-publicatie 30 ‘Leidingwaterinstallaties in woningen’, de ISSO Checklist hotspots Legionella en NEN 1006 ‘Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties’. “Alhoewel de aanbeveling veel zaken behandelt die de kans op ongezonde concentraties bacteriologische nagroei (zoals legionella) tot een minimum beperken, richt de aandacht zich wel op opwarming door verwarmingsonderdelen, onderdelen van collectieve warmtedistributie of onvoldoende doorstroming en bij gangbare ontwerpcondities, normaal gebruik en beheer”, maakt Viega een kanttekening. Andere manieren van ongewenste opwarming, door bijvoorbeeld de zon of hoge tempersturenregimes, achterstallig onderhoud of afwijkend gebruik, worden niet meegenomen in het kader van publicatie om legionellagroei tegen te gaan. 

LEES OOK: UV-licht moet legionella bestrijden

Gerelateerde artikelen