De methode werkt doormiddel van het Dopplereffect, waarmee de verandering van een golffrequentie waargenomen kan worden door een snelheidsverschil tussen zender en ontvanger. De ‘Wifi-radar’ is in staat om de positie van een mobiel apparaat te calculeren door twee signalen te vergelijken. Ten eerste een ‘basissignaal’ van bijvoorbeeld een Wifi-modem, fungerend als referentie. Ten tweede het signaal dat de radar wilt observeren. De radar is in staat dit signaal exact te lokaliseren door het te vergelijken met het eerdergenoemde referentie-signaal van een Wifi-modem.
Passieve radar
Radars die Wifi-signalen opvangen door muren heen, zijn in principe niets nieuws. Deze radars zijn echter ‘actief’ en vangen niet alleen signalen op maar zenden ze ook uit. De techniek die de wetenschappers van ULC gebruiken, onderscheidt zich omdat het enkel passieve radiatie gebruikt. Daardoor is er niets dat kan verraden dat de radar een bepaalde situatie in de gaten houdt.
Handbewegingen
De Engelse wetenschappers wisten de passieve radar zo in te stellen dat het zelfs in staat was om subtiele bewegingen op te vangen, zoals handgebaren. Toch is er nog veel ruimte voor ontwikkeling. De radar geeft momenteel enkel de locatie aan van het subject dat het monitort, maar is bijvoorbeeld niet in staat om het vervolgens te visualiseren. Hier werkt het onderzoeksteam momenteel aan.
De nieuwe technologie viel in ieder geval goed in de smaak in de wetenschappelijke wereld; het onderzoeksteam ontving er onlangs de Engineering Impact Award voor.
Afbeelding: University College