95% is niet hybride…

Erik op 28 mei 2015 | 2 minuten leestijd
Ruim 4000 mensen hebben mijn vorige column op deze website over de waarheid van hybride systemen gelezen. Dit hoge aantal bewijst dat dit onderwerp uw volledige aandacht heeft. En terecht, want hybride systemen zorgen voor extra koelcapaciteit en een flinke dosis energiebesparing. Toch wezen enkelen van u mij er terecht op dat 95% van de bestaande systemen in Nederland niet hybride zijn. Dus ja, … Wat was mijn boodschap voor hen?

Voor u heb ik goed nieuws. Allereerst zijn er tegenwoordig duurzame hybride systemen die je wel degelijk kunt toepassen op bestaande installaties om zo de voordelen ervan ten volle te benutten. In mijn vorige column refereerde ik al aan Blue Energy, een concept dat op basis van adiabatische smart cooling-technologie, tot wel 30% op het energieverbruik van koelinstallaties kan besparen. Verhalen dat het hier om complexe, en ook kostbare operaties gaat, zijn fabels. In de regel is dit soort technologie binnen 2 dagen op de bestaande systemen geïmplementeerd en hoeven er al helemaal geen elektrotechnische, of bouwkundige veranderingen te worden door gevoerd. En de investering? Die is meestal terugverdiend binnen 1,5 jaar. Tel uit je winst.

Die winst wordt nog groter, als u bij voorbeeld uw conventionele luchtbehandelingskast laat upgraden, door te kiezen voor efficiëntere ventilatoren, een hogere warmteoverdracht van de warmtewisselaars en een betere isolatie van de omkasting. Ik ken praktijkvoorbeelden van kantoorlocaties in Zutphen, die op deze wijze zijn omgetoverd van energielabel G naar energielabel A, met een rendementsverbetering van ruim 25%! Wat dat betekent voor hun energieverbruik, voor hun CO₂-footprint en dus ook voor hun bedrijfskosten, begrijpt u waarschijnlijk nog wel beter dan ik.

Het is daarom dat de belangstelling voor een combinatie van beide, bovengenoemde maatregelen, de laatste tijd zo sterk toeneemt. Zo is Ikea op dit moment op grote schaal bezig hybride systemen aan te sluiten op haar bestaande installaties. Tegelijkertijd voeren ze allerlei upgrades door aan onderdelen van hun bestaande installaties. Slim? Absoluut! Daarom adviseer ik u – voor deze ene keer – deze Zweedse meubelreus in hun visie te volgen. Ook al is uw koelbehoefte waarschijnlijk een stuk geringer, ook u wilt profiteren van de technologische vooruitgang en gaan voor een zo laag mogelijk energieverbruik! Toch?

Ted Meij

Gerelateerde artikelen