7 tips bij het kopen van zonnepanelen

Erik op 11 juli 2017 | 4 minuten leestijd
Steeds meer consumenten willen investeren in zonnepanelen zodat zij hun eigen energie kunnen opwekken. Advies over zonnepanelen is daarbij uitermate belangrijk en er is een rol weggelegd voor de installateur. Hoe kiest jouw klant de perfecte panelen? LG wil twijfelende consumenten tegemoetkomen en laat de keuzemogelijkheden zien zodat iedereen kiest voor het juiste pv-systeem.

1.     Budget

Niet iedereen kan veel geld investeren in een pv-systeem. Standaard modules kunnen daarbij een goede tip zijn. LG: “Gerenommeerde fabrikanten leveren modules die relatief goedkoop zijn en nog steeds voldoen aan de hoge normen met betrekking tot kwaliteit en support.” Nadeel van dit type zonnepanelen is dat het rendement lager is dan de high-performance modules. Hierdoor zijn er meer zonnepanelen nodig voor hetzelfde rendement. Het dak moet daardoor groot genoeg zijn om plek te bieden aan alle panelen.

2.       Hoeveel (duurzame) energie is nodig?

“De vuistregel is: voor een gezin van vier personen is een zonne-installatie nodig met een output van minimaal vier kilowatt piek (kWp)”, legt LG uit. “Het is daarnaast verstandig om bij de keuze voor een zonnepaneel rekening te houden met lokale ondersteuning.” Houd altijd rekening met het rendement. 

3.       Garantie

Bij het aanschaffen van de zonnepanelen is de garantie zeer belangrijk. Beaamt ook LG: “De juiste garantievoorwaarden is namelijk een belangrijk aandachtspunt binnen de aankoopbeslissing. In de categorie instapmodellen is de LG MonoX Plus een van de topmodules, met een output tot 300 Watt piek (Wp).”

4.       Opslagbatterij

Nederland staat niet bekend als een zonovergoten land. In de winter leveren zonnepanelen minder op en wanneer de zon wel flink schijnt, leveren de zonnepanelen het meeste op tussen 11 en 15 uur. De meeste personen zijn dan juist aan het werk en maken in mindere mate gebruik van elektriciteit. Zeker als de salderingsregeling komt te vervallen, is het opslaan van energie door middel van een batterij belangrijk omdat het rendement van de panelen sterkt wisselt en je uiteraard geen energie verloren wil laten gaan. “Terwijl de prijzen dalen, stijgen zowel de capaciteit als de betrouwbaarheid van accu’s naar nieuwe niveaus. Energieopslag zorgt dat geproduceerde stroom behouden kan worden en bijvoorbeeld ’s avonds wordt gebruikt, als de zon niet meer schijnt.” Consumenten die investeren in zonnepanelen kunnen daarom het beste ook een batterij aanschaffen. “Investeerders in zonne-energie kunnen een systeem met een efficiënte high-voltage batterij (meer dan 200 volt) overwegen. Op deze manier kunnen ze hun eigen zelfredzaamheid vergroten en steeds onafhankelijker worden in de basisvoorzieningen.” De energie die overdag wordt opgewekt, kan dan worden gebruikt op het momenten dat er meer energie wordt gebruikt. Bijvoorbeeld ’s avonds als de televisie aan gaat of de was moet worden gedaan. Plus dat het elektriciteitsnet niet wordt belast. 

5.       Vermogen en design

Voor huishoudens die gewoon goede en efficiënte zonnepanelen willen en het liefst ook nog een mooie design/kleur, worden er tegenwoordig meerdere keuzes aangeboden. “Een voorbeeld hiervan is de LG NeON 2 met een output tot 335 Wp. Met dank aan een maximale belastbaarheid van 6.000 Pascal (pa) respectievelijk 5.400 Pa aan de voor- en achterzijde, is het model moeiteloos bestand tegen stormachtige winteravonden.”

“Voor gebruikers die hoge eisen stellen aan het design van de zonnepanelen is de Black-neon 2 met een output tot 320 Wp geschikt. Door zijn volledig zwarte design geeft het een moderne uitstraling aan het dak” legt LG hun producten uit. 

6.       Klein dak?

Wanneer je minder ruimte hebt voor zonnepanelen, maar toch energie wil opwekken, zijn zonnepanelen met een hoger rendement een goede uitkomst. “Het high-performance model LG NeON R is voorzien van een voorzijde zonder elektroden, waardoor het licht maximaal benut wordt en er een vermogensafgifte tot 365 Wp met een rendement van 20,8% kan ontstaan.” Door een verbeterd temperatuurcoëfficiënt presteren de zonnepanelen beter en behalen een hoger rendement. Helemaal op zonnige dagen.

7.       Voordelen gezinnen

Voor huishoudens met meerdere personen, zoals gezinnen, zijn zonnepanelen een uitkomst. De panelen helpen bij het verlagen van de energiekosten én zijn natuurlijk beter voor het milieu omdat ze energie duurzaam opwekken. Michael Harre, Vice President van de EU Solar Business Group bij LG Electronics ziet ook de voordelen van zonnepanelen in: “Wij bieden de gebruiker vooral onze high-performance zonnepanelen aan, omdat ze op lange termijn een hoge mate aan investeringszekerheid geven. Met de geavanceerde panelen neemt de gebruiker het heft in eigen hand in tijden van duurzame bewustwording.” Zijn advies: adviseer altijd een zonnepanelen. 

Gerelateerde artikelen