​6x Duurzame (Dinsdag) innovaties uit de elektrotechniek

Casper op 5 september 2016 | 3 minuten leestijd
Sinds 2012 is de eerste dinsdag van september omgedoopt tot Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen de meest duurzame initiatieven van Nederland een prijs. In totaal zijn er dit jaar 511 projecten ingediend, waaruit een jury de 130 beste selecteerde. Wij hebben de genomineerden op het gebied van elektrotechniek onder elkaar gezet.

Tijdens Duurzame Dinsdag wordt een aantal ideeën door staatssecretaris Sharon Dijksma uitgelicht. Deze ideeën worden via de politiek verder geholpen. Daarnaast worden diverse prijzen aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, groen en sociale duurzaamheid.

WattSun

WattSun is een compact, stapelbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor lawaaierige dieselaggregaten. Het is een mobiel batterijensysteem in een robuuste behuizing dat door te stapelen aan elkaar wordt gekoppeld. Hierdoor is makkelijk uit te breiden naar de gewenste capaciteit. De batterijen kunnen worden opgeladen, met netstroom óf via een zonnepaneel. Een lege batterij kan bovendien eenvoudig worden gewisseld.

Met de innovatie kunnen bijvoorbeeld festivals flink verduurzamen.

Zonnelaadpas

De ZonneLaadpas is een concept dat het mogelijk maakt om een elektrische auto op te laden met eigen zonnestroom, ook als men niet op eigen terrein kan parkeren. Hoe werkt het precies? “Het aantal kilowattuur dat u netto teruglevert wordt op de laadpas ‘bijgeschreven’ en u ontvangt hier geen terugleververgoeding voor. Op het moment dat u met de pas gaat laden bij een publiek laadpunt betaalt u bijvoorbeeld maar 8 i.p.v. 32 cent per kWh”, zo leggen de initiatiefnemers uit. Het wordt volgens hen nog aantrekkelijker om thuis energie te besparen en minder te gebruiken dan je produceert.

StoredEnergy

Schone energiebronnen zoals zonne-energie hebben de toekomst, dat staat buiten kijf. Het is alleen nog wel eens lastig dat de zon niet altijd schijnt op het moment dat we elektriciteit nodig hebben. Met een energieopslagsyteem zoals StoredEnergy kan op zulke momenten toch eigen duurzame energie gebruikt worden. De opgewekte energie wordt als het ware verplaatst door de tijd. StoredEnergy levert energieopslagsystemen in alle soorten en maten, voor elke energievraag. Duurzame energieopslag is volgens de initiatiefnemers de ontbrekende schakel in de energietransitie.

Zonnepanelen in het spoor

Dat hier niet eerder aan is gedacht! “Tussen de bielzen op het spoor liggen nu stenen. Als er tussen de bielzen/ stenen palen zonnepanelen zouden liggen in plaats van deze stenen, dan zouden deze energie kunnen opwekken voor de bovenleiding”, aldus de initiatiefnemers. Hun credo: ‘Meer duurzame energie = beter’.

Schooldakrevolutie

Stichting de Schooldakrevolutie wil een kleine revolutie veroorzaken: de partij wil dat in 2020 minimaal 50% van geschikte lege schooldaken zijn omgetoverd in groene stroomfabriekjes. Ze beschouwen zonnestroom op scholen als een cruciale aanjager van de transitie naar duurzame energie. “Het brengt niet alleen de energierekening omlaag, maar het is ook een springplank voor de tweede pilaar van de Schooldakrevolutie: de ontwikkeling van een actief en praktisch educatieprogramma om leerlingen in een vroeg stadium te doordringen van duurzaamheid.”

Dutch Solar Challenge

De Dutch Solar Challenge bestaat al sinds 2012. Het is een evenement met boten die worden aangedreven door zonne-energie. De route gaat langs de Friese Elfsteden. De organiserende stichting stelde zich als doel een wedstrijd te organiseren met zonneboten om duurzaamheid, bewustwording en innovatie te promoten bij met name jongeren. Inmiddels wordt veel samengewerkt met HBO- en Universitaire opleidingen.

Het idee om energie te halen uit fitnessapparaten haalde de nominatielijst niet, evenals het idee waar elektriciteit wordt opgewekt uit golfbewegingen op zee.