Tip 1: verwamen met IJs
We zijn ons ervan bewust dat dit erg ongeloofwaardig klinkt, maar het is echt een goede optie: je woning verwarmen met ijs. Door het invriezen en ontdooien van duizenden liters water in een grote betonnen tank komt kristallisatie-energie vrij. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt door een warmtepomp, om daarmee je woning te verwarmen. In de zomer kan het ijs worden toegepast als natuurlijke bron voor het koelen van je woning, ook niet verkeerd!
Tip 2: verwarmen middels elektrische vloerverwarming
Vloerverwarming is al een behoorlijk populaire manier om je woning (deels) te verwarmen. In opkomst is de elektrische variant. Veelal wordt deze nu gebruikt voor kleine ruimtes, zoals je badkamer of toilet. Het is echter ook mogelijk om grote oppervlakken op deze manier te verwarmen. Om vloerverwarming toe te kunnen passen, moet je vloer wel goed geïsoleerd zijn. De verwarming werkt het best onder harde vloeren, zoals tegels, een gietvloer of vinyl.
Tip 3: verwarmen via een zonneboiler en zonnepanelen
Een zeer duurzame alternatieve manier om je woning te verwarmen, is het inzetten van een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen. Hoewel de aanschaf duurder is, zal het uiteindelijke rendement zeer voordelig zijn. Daarnaast is deze manier ook nog eens milieuvriendelijk. Zonnepanelen kun je uiteraard ook inzetten om je elektriciteitsrekening te verlagen.
Tip 4: zet een airco in voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter
Met een airco regel je de lucht in een binnenruimte. Niet alleen de temperatuur wordt hiermee op een aangenaam niveau gehouden, ook de luchtvochtigheid wordt beheerst. Wanneer je geen gas meer mag gebruiken raden wij je een inverter airconditioning aan. Deze airco’s kunnen namelijk niet alleen koelen in de zomer, maar ook minstens zo goed verwarmen in de winter.
De airco’s zijn veelal voorzien van een strak en tijdloos design, zodat ze niet misstaan in jouw woonkamer, slaapkamer of keuken. Bijkomend voordeel: met één buitenunit kun je tot wel vier binnenunits aansturen. Inverter airconditioners zijn over het algemeen vrij zuinig (energielabel A of hoger), waardoor je geen extreem hoge kosten hoeft te maken.
Tip 5: maak gebruik van de warmte van servers
Je kent het wel, je computer wordt warm als deze actief gebruikt wordt. Ditzelfde geldt voor servers, wat grote computers zijn die de hele dag zware taken uitvoeren en dus veel warmte produceren. Zo is het ook mogelijk om met servers van grote bedrijven of universiteiten die bezig zijn met rekenen warmte te verkrijgen. Onlangs werd in Nederland een proef gestart met deze manier van verwarmen, waarbij dergelijke servers bij mensen in huis werden geplaatst. Geschat wordt dat er enkele honderden euro’s per huishouden bespaard kunnen worden op stookkosten. Deze alternatieve verwarmingsmethode is echt nog in de proef-fase, dus het is nog even afwachten hoe dit zich verder zal ontwikkelen.