De datum 26 juni is niet zomaar gekozen: het is de verjaardag van Lord Kelvin, die op die datum in het jaar 1824 geboren werd als William Thomson. De Britse natuurkundige Thomson was onder andere betrokken bij de aanleg van de trans-Atlantische telegraafkabel en leverde een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het standaardkompas. In 1848 stelde Thomson een absolute temperatuurschaal voor, de kelvin, die een absoluut nulpunt had waarop geen warmtevloeistof meer kon stromen. In 1702 werd voor het eerst gedacht dat er zo’n absoluut nulpunt bestond.
Van airconditioning tot warmtepomp
De jaarlijkse Wereldkoeldag heeft als doel een breed publiek bewust te maken van het belang van koeltechnologieën in het dagelijks leven. Koeling is belangrijker dan ooit, en de wereldwijde belangen zijn groot. Een van de organisaties die de Internationale Dag van de Koeling initieerde, is het International Institute of Refrigeration (IIR). De onafhankelijke, intergouvernementele, op wetenschap en technologie gebaseerde organisatie bestaat al sinds 1908. Het IIR wil de kennis op het brede gebied van koeling bevorderen, waaronder cryogeen koelen en vriezen, airconditioning, vloeibaar gas, de koelketen, koelprocessen en -apparatuur, koelmiddelen en warmtepompen. Het IIR houdt zich verder bezig met thema’s zoals voedselveiligheid, gezondheid, energiebesparing en energie-efficiëntie, opwarming van de aarde en aantasting van de ozonlaag.
Evenementen op 26-6
Op de site van het IIR staat een agenda met evenementen die in verschillende landen op de Internationale Dag van de Koeling worden georganiseerd. Landen die er aandacht aan besteden, zijn bijvoorbeeld Australië, Kameroen, de Democratische Republiek van Congo, Italië, Mexico, Tunesië en het Verenigd Koninkrijk.
In Nederland is er niet of nauwelijks aandacht voor de dag. Er zijn geen evenementen bij het IIR aangemeld, en reacties op verschillende oproepen bleven uit. Uitzondering is een webinar van 20 minuten door Opleidingscentrum GOº over de basisprincipes van de koudetechniek. Interessant voor wie als planner, secretaresse of administratief medewerker bij een koelbedrijf werkt, maar niet bedoeld voor echte koeltechneuten.
Daarom lichten we wat events uit de agenda van het IIR.
Frankrijk meldde maar liefst drie evenementen in het kader van de Internationale Dag van de Koeling.
De dag valt samen met het 20-jarig jubileum van Cemafroid, een organisatie die zich bezighoudt met ‘innovaties in de koelketen en koeling voor betere milieu- en economische prestaties’. Dat vieren ze (live!) tijdens de Technische dagen van Cemafroid-Tecnea in Parijs op 25 en 26 juni.
De andere twee Franse evenementen zijn online. De ene is een webinar van UNEP, ASHRAE, EPEE, GFCCC en IIR over ‘Cold Chain 4 Life’, bedoeld om de aandacht te vestigen op het publiek, beleidsmakers en eindgebruikers op het gebied van technologie, voedselverspilling en -verlies, gezondheid, milieu en energie in verband met de koelketensectoren.
De tweede online activiteit is een webinar door de Franse Vereniging voor Koeling (AFF). Deelnemers krijgen informatie over de missie en de toekomstige projecten van de verenging.
In Spanje wordt op 26-6 een nieuwe website officieel gelanceerd. Op de site staan HVAC-medewerkers centraal. De nadruk ligt op het werk dat zij doen om comfort en veiligheid in de gebouwde omgeving te garanderen, en dat is actueler dan ooit in het licht van de corona-crisis. Het project Humans of HVAC (www.humansofhvac.com) is een eerbetoon aan het werk van HVAC-werknemers.
De Internationale Dag van de Koeling is een jaarlijks terugkerend evenement, dus op 26 juni 2021 vindt editie 3 plaats.