Stabiplan is koploper in de ontwikkeling van Revit en CAD gebaseerde ontwerpsoftware. Onlangs lanceerde het bedrijf nieuw software: Stabicad 11 en in navolging daarvan komen zij nu met vijf trends op het gebied van BIM in de installatiebranche. Want alle installateur gaan BIM snel tegenkomen en er mee werken.
1. Maak kennis met Virtual Reality
Virtual Reality is meer dan alleen het bekijken van een spannende film of een extra dimensie van een computerspel. VR doet ook steeds vaker zijn intreden in de installatiebranche. Een variant op VR, die ook interessant is, is Mixed Reality. Door middel van een speciale bril wordt de werkelijke omgeving samengesmolten met virtuele beelden of hologrammen. Hierdoor kan je de nabije omgeving direct aanpassen om bijvoorbeeld aan te tonen hoe iets eruit gaat zien. De Mixed Reality hologrammen zijn gemaakt op ware grootte, schaalbaar en verrijkt met informatie. Hierdoor bieden ze inzicht in verschillende scenario’s.
2. Prefab komt op
Voorspelbaarheid is, in het dagelijks leven, vaak niet gewenst, maar op de bouwplaats des te meer. Je weet wat je gaat krijgen. Prefab is zo’n voorspelbare constructie. Deze voorgemaakte onderdelen vergroten de voorspelbaarheid en zorgen voor consistentie en herhaalbaarheid. De installateur komt daardoor niet voor verrassingen te staan en kan efficiënter werken. “Installateurs kunnen prefab sets naar wens coderen en profiteren van het feit dat steeds meer handelingen geautomatiseerd worden, zoals het genereren van prefab sheets en het plaatsen van tags”, legt Stabiplan uit. “Ook dankzij goede BIM-bibliotheken zijn engineers ervan verzekerd dat de content altijd is gecontroleerd door de fabrikant en dat het alle up-to-date informatie bevat die nodig is voor het (bestel)proces, zoals artikelnummers en prijzen.”
3. On-demand. Wanneer jij het nodig hebt
On-demand, zoals het kijken van series via Netflix, wordt nu ook toegepast in software voor de bouw- en installatiebranche. BIM-engineers hebben namelijk slimme en efficiënte software nodig omdat geen enkel project gelijk is. Een type software is daarom niet handig. Het moet flexibel zijn en altijd toegankelijk: on-demand. “Software, updates en support zijn inbegrepen in een maandelijks bedrag, en hierdoor volledig aan te passen aan jouw behoeften.” Volgens Stabiplanzullen specifieke ontwerptools, verkrijgbaar als zogenaamde ‘apps’ steeds meer gaan opkomen. “Voordeel: je betaalt alleen wanneer je de app nodig hebt en niet voor allerlei pakketten. Zo kunnen installateurs eenvoudig de flexibiliteit leveren die de markt vraagt, zonder enorme kosten te maken.”
4. Verbind je met Internet of Things
Nu we het toch over het internet hebben, heb jij al eens gehoord van Internet of Things? Hierbij zijn alledaagse apparaten verbonden met het internet. In de installatiebranche zullen steeds meer sensoren komen die allerlei zaken meten of aansturen. Deze gegevens worden online opgeslagen en zodra de data online is, kan het worden opgeslagen in databases en op afstand worden gemonitord door applicaties. Met als achterliggende doel: efficiëntie!
5. 5D BIM voorkomt verrassingen
Het afstemmen van verschillende platformen die door de verschillende betrokken partijen wordt gebruikt, zorgen vaak voor afwijkende resultaten. De installateur gebruikt platform A terwijl de architect in platform B werkt. 5D BIM kan de problemen oplossen. “5D BIM brengt het kostenplaatje en benodigde materialen direct in je ontwerp. 5D-BIM is een vijf-dimensionale weergave van de fysieke en functionele eigenschappen van een project”, legt Stabiplan uit. “Het voegt twee eigenschappen aan 3D BIM toe: kosten en materialen.” Daarbij worden ook details zoals geometrie, esthetiek, thermische en akoestische eigenschappen meegenomen in een project naast de standaard ontwerpparameters. “Zo kunnen engineers al in een vroeg stadium zien welk effect een beslissing heeft op de kosten van een ontwerp.”
Iedereen, BIM
Ondanks dat BIM veel voordelen biedt, kan het alleen functioneel werken als elke betrokken partij er mee werkt. Op dat gebied kan BIM nog veel terrein winnen.